Вучић: Свакоме је јасно да Албанци неће да испуне стандарде ни за 50 година

УГОВОРЕ О РАДУ СВЕЧАНО ДОБИЛО 100 НАЈБОЉИХ ДИПЛОМАЦА МЕДИЦИНСКИХ ФАКУЛТЕТА

  • „Нека они одлуче о датуму, ја сам спреман да разговарам, али пре свега тражећи да се поштује Бриселски споразум и да га друга страна поштује“, казао је Вучић и нагласио да жели да се постигне неки договор са Приштином
  • Упозорио да није реално да се потпуно спречи одлазак младих кадрова из медицине: „Покушаћемо да сачувамо те људе, јер ако сви оду, ми губимо и будуће генерације. Нама је просечна старост 42-43 године а у Турској је до 26 година. И није само што су они млађи, него што и имају читаву генерацију више. Очекујем да ће после трећег квартала незапосленост у Србији бити око 11 одсто, што је на нивоу ЕУ. Али, Србија за пар година више неће имати кога да запошљава... Мораћемо да увозимо радну снагу“

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен пре краја месеца.

        Вучић је у Палати „Србија“ казао да је заузет 27. и 28. јуна, и да тада неће бити у Бриселу, али да ће бити на располагању за остале датуме.

        „Нека они одлуче о датуму, ја сам спреман да разговарам, али пре свега тражећи да се поштује Бриселски споразум и да га друга страна поштује“, казао је Вучић и нагласио да жели да се постигне неки договор са Приштином.

        Он је додао да је његов посао да брине о Србији и да је сачува од сукоба.

        „Мој посао је да бринем о земљи, да сачувам земљу од свих сукоба и ратова и зато желим да учествујем у свим разговорима“, казао је Вучић и додао да док је он председник „неће бити нових Олуја против српског живља“.

        Он је рекао да су 2001. и 2002. године Србију уверавали да ће се средити стандарди, па да ће се онда бавити питањем статуса Косова.

        „После 2003. године и убиства председника Владе и још жешћих напада на Србе са Косова и Метохије, дошла је 2004. и рушење и паљење наших цркава и брутално протеривање 1.000 наших људи са својих огњишта. То је био начин да се са стандарда пређе на статус“, рекао је председник Србије.

        Вучић је оценио да је „свакоме јасно да Албанци неће да испуне стандарде ни за 50 година“.

        „Данас се види координисана, осмишљена акција, испланирани напади на Србе са Косова и Метохије. То нису случајни напади“, изјавио је српски председник и још једном додао да зато жели да се с Приштином постигне неки договор.

„Услови рада биће бољи, али није могуће спречити одлив квалификоване радне снаге“

        Председник Србије је изјавио данас и да је нереално очекивати да се у кратком року у потпуности спречи одлив квалификоване младе радне снаге из области медицине, али да ће држава свакако наставити да побољшава услове њиховог рада и школовања како би тај процес ублажила.

        На свечаности уручивања уговора о раду у здравственим установама групи од 100 најуспешнији дипломаца медицинских факултета, он је рекао и да у ери глобализације, када су раздаљине све мање, опада и потреба људи да остану у својој земљи, јер не осећају да су далеко ни када раде у Минхену, Ослу или Бечу.

        „Покушаћемо да сачувамо те људе, јер ако сви оду, ми губимо и будуће генерације. Нама је просечна старост 42-43 године а у Турској је до 26 година. И није само што су они млађи, него што и имају читаву генерацију више. Ја очекујем да ће после трећег квартала незапосленост у Србији бити око 11 одсто, што је на нивоу ЕУ. Али Србија за пар година више неће имати кога да запошљава... Мораћемо да увозимо радну снагу“, рекао је Вучић.

        Он је додао да ће Србија учинити све да постане најатрактивнија држава у региону, у свему па и по питању примања, али да је боље да рачуна на своје младе људе, јер ће Молдавци увек пре да оду у Румунију него у Србију, док ће Украјинци увек пре изабрати да раде у Пољској него у Србији.

        „Даћемо све од себе да сачувамо те људе. Али, да ли ћемо у потпуности спречити одлив? То је немогуће. То су процеси и у свету, не само код нас. Али хоћемо да побољшамо услове, и то радимо“, рекао је председник Србије.

        Одговарајући на питање да ли ће најмлађи лекари добити уговоре на одређено или неодређено време, Вучић је рекао да то зависи од тога да ли неко први пут долази да ради или је раније волонтирао и да ће они који су добили специјализацију имати обавезу да остану и раде у Србији двоструко дуже од трајања специјализације.

        Вучић је рекао да ће исти принцип бити примењен и на војна лица, јер се дешава да припадници елитних јединица, попут Специјалне бригаде Војске Србије, одлазе да буду приватна обезбеђења тајкуна јер тако могу да имају три пута већу плату.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари