Вучић: Србија неће улазити у сукобе са САД - свађом са Америком показала би своју наивност и глупост

РАЗГОВАРАО У БЕОГРАДУ СА АМЕРИЧКИМ ИЗАСЛАНИКОМ ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН МЕТЈУОМ ПАЛМЕРОМ

* „Ми смо данас имали најпре разговор у четири ока, па са делегацијама. Ти разговори су били отворени, искрени и, да будем поштен према целокупној нашој јавности, задовољан сам и садржајем“

* „Србија је спремна за компромисе али неће бити спремна за сопствено понижавање и ниподаштавање свог народа на КиМ, као и целе државе“

* Вучић је, одговарајући на оптужбе својих политичких противника да је издајник, казао да је „96 одсто Срба на Косову својим гласовима на недавним изборима показало ко је издајник, а ко не

* Поново је позвао председника САД Доналда Трампа да посјети Србију. „Ниједан председник САД од 1980 године, од последње посете Џимија Картера, није био у Србији. Верујем да би то био снажан импулс нашим односима. Трамп би на лицу места могао најбоље да процени ситуацију у Србији и у региону“

* Метју ПАЛМЕР: Српска листа је на изборима добила подршку велике већина Срба на КиМ и има право да буде представљена у влади

________________________________________________________________________

        ВЕРУЈЕМ да ћемо по питању КиМ ускоро, за два или три месеца, имати створене услове за наставак дијалога, од којег ми очекујемо да води компромисном решењу, рекао је председник Србије Александар Вучић послије разговора са Метјуом Палмером, замеником помоћника државног секретара САД и специјалним представником за Западни Балкан.

        "Задовољан сам разговором с Палмером, јер смо размотрили сва спорна питања, одлучни да проналазимо решења која би омогућила боље билатералне односе Србије и САД и конструктиван приступ и покушај у односима с Приштином да се вратимо дијалогу", рекао је Вучић и додао да "ми желимо да дијалог буде озбиљан, одговоран и да води ка компромисном решењу".

        "Србија је спремна за компромисе и неће бити спремна за сопствено понижавање и ниподаштавање свог народа на КиМ, као и целе државе", истакао је Вучић на заједничкој конференцији за штампу.

        Никада, нагласио је Вучић, нисмо истицали било какве екстремне, радикалне захтеве, нисмо тражили унапред оно што нико други не може да прихвати, увек смо говорили о компромису.

        "Исто тако, они који мисле да Србију унизе, а ово није диркетно обраћање Палмеру, и мисле да је могуће Србију притиснути и натерати на нешто што није у њеним интересима, то није могуће", рекао је председник Србије.

        Вучић је рекао да је добро увек отворено говорити о свим темама, јер је то начин да се нађе решење.

        „Ми смо данас имали најпре разговор у четири ока, па са делегацијама. Ти разговори су били отворени, искрени и, да будем поштен према целокупној нашој јавности, задовољан сам и садржајем. Задовољан што смо размотрили сва наша спорна питања, све разлике које постоје између нас и рекао бих одлучни да проналазимо решења у будућности која би значила и боље билатералне односе између САД као најмоћније силе света и наше Србије, рекао бих и један конструктиван приступ и покушај да се у односима са Приштином што пре вратимо дијалогу", рекао је он.

        Вучић је истакао да је важна ствар за Србију интензивирање односа са САД, те додао да би искористио ову прилику да још једном позове председника САД Доналда Трампа да посети Србију.

        "Ниједан председник САД од 1980 године, од последње посете Џимија Картера, није био у Србији. Верујем да би то био снажан импулс нашим односима. Трамп би на лицу места могао најбоље да процени ситуацију у Србији и у региону", указао је он.

        Према његовим речима, размотрена је и економска сарадња и трговинска размена две земље, која је боља и све успешнија, додајући да све већи број америчких компанија улаже у Србију и истовремено реинвестира и отвара нова радна места.

        Што се КиМ тиче, познато је да су "наши ставови различити и да су САД признале независност Косова, а Србија има потпуно другачије становиште".

        "Захвалан сам Палмеру што је спреман да чује шта мислимо и данас и сваки пут раније. Ценимо подршку САД нашем европском путу. То је од великог значаја. О свим питањима која су спорна, која понекад умеју да заболе сваког у Србији отворено сам говорио са Палмером. Не волим да говорим о свему јавно, не што кријем нешто, већ зато што пристојност налаже како да дочекате госта. Морате да се понашате на дипломатски начин..", рекао је Вучић и објаснио:

        "Као што је Палмер мени рекао оно што се САД не свиђа у српској политици. Он је мени одговорио, ја сам њему одговорио. Мислим да смо многе ствари разјаснили", истакао је он.

        Посебно се захвалио Палмеру на томе што је данас на свој ревер окачио Наталијину рамонду, подсећајући да је прадеда његове супруге био на Солунском фронту, а овај чин сведочи о савезништву у Првом светском рату и свему оном што смо заједно добро радили.

        "Захвалан сам САД и на томе што подржавају нашу иницијативу за сарадњу између балканских земаља и ми ћемо то у Охриду да наставимо", додао је Вучић.

        Рекао је да тренутно усаглашава са премијерима Северне Македоније и Албаније детаље састанка.

        "Хвала САД јер су отворено подржале ту идеју, која се заснива на слободи кретања робе, људи, капитала и услуга", закључио је он.

        Заменик помоћника државног секретара САД и специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер поручио је данас да је одлагање почетка преговора са Северном Македонијом и Албанијом о чланству у ЕУ било историјска грешка и да је то лоша порука читавом региону.

        Палмер је, после састанка са председиником Александром Вучићем у Београду рекао да САД желе да Западни Балкан има европску перспективу и да ће урадити све да убеде ЕУ да промијени такав став пре састанка лидера Уније у Загребу, у мају следеће године.

        Навео је да је данас са Вучићем имао прилику да разговара о политичкој ситуацији не само у Србији, већ и у цијелом региону, што је, рекао је, нарочито важно после неуспеха од стране ЕУ да нађе компромис у отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом о чланству у ЕУ.

        "То је по нашем мишљењу била историјска грешка и лоша порука читавом региону", рекао је Палмер.

        Обраћање медијима Палмер је завршио изражавањем захвалности Вучићу "на пријатељству".

        Палмер је изјавио после разговора са Вучићем казао да је јасно да је Српска листа на изборима добила подршку велике већина Срба на КиМ и право да буде представљена у влади, као и да је важно да се поштују резултати демократских избора.

        Палмер је тако одговорио на питање новинара за Вучића и Палмера како коментаришу то што је Аљбин Курти рекао да ће у владу тзв. Косова позвати и Србе који нису са Српске листе и не представљају Србе и са којима се састао Палмер у Приштини и како коментаришу то што су САД већ дозволиле Приштини да раније прекрши свој устав формирањем војске Косова, те да би ово био други примјер кршења устава.     

        "Мислим да постоји простор на Косову да се многи различити гласови чују и по нашем мишљењу је важно да се поштују резултати демократских избора", казао је Палмер.

        Истакао је да је јасно да је Српска листа задобила подршку велике већине Срба на КиМ и да они имају право да буду у влади представљени.

        "Важно је да косовски Срби имају прилику да се изразе не само у јавности, већ и кроз политички процес", нагласио је Палмер.

        Вучић је, одговарајући на оптужбе својих политичких противника да је издајник, казао да је "96 одсто Срба на Косову својим гласовима на недавним изборима показало ко је издајник, а ко не".

        "Издајник или не... 96 одсто Срба на КиМ је јасно показало ко је издајник, а ко не. Јер, та листа је носила и моје име, између осталог", рекао је Вучић, упитан како коментарише то што га, кад заоштри реторику са САД оптужују да ради на погоршању односа са Западом, а да га називају издајником кад покуша да се договори.

        Истакао је да Србија неће да улази у сукобе са САД и да би свађом са Америком показала своју наивност и глупост.

        "Не пада ми на памет да такву политику водим", рекао је Вучић и додао да ће се сви проблеми решавати на билатералном нивоу, уз заштиту сопствених интереса, а не подилазећи увијек најмоћнијој светској сили.

        (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари