Вучић: Биће Хрвата више у власти - Срби и Хрвати тешко једни без других могу да опстану

У ПЕТРОВАРАДИНУ ОТВОРЕН СПОМЕН-ДОМ ХРВАТАСКОМ БАНУ ЈОСИПУ ЈЕЛАЧИЋУ

Обновљена родна кућа Јосипа Јелачића

* Поводом захтева хрватске мањине да више учествује у власти у Србији, Вучић рекао да се не могу правити паралеле: „Али, ми ћемо изаћи у сусрет, и покушаћемо да пронађемо решење

* Министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман: „Срби имају три представника у хрватском Сабору и коалициони су партнер у Влади Хрватске, а надамо се и очекујемо да ће и Хрвати у Србији имати своје представнике на свим политичким нивоима

_________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је у Петроварадину да се само дијалогом може доћи до поверења између Србије и Хрватске.

         "Што се тиче наших односа, тешко да би ми неко веровао када бих говорио о великој љубави између Срба и Хрвата. Али, важно је да разумемо да једни без других тешко можемо да опстанемо", рекао је Вучић на свечаном отварању спомен-дома хрватског бана Јосипа Јелачића и његовој предаји на коришћење представницима Хрватског националног већа (ХНВ) у Србији.

         Додао је да је Србија кренула у реализацију решавања конкретних проблема са којима су се Хрвати у Србији суочавали.

         "Људи хрватске националности јесу грађани наше земље", казао је Вучић и додао да постоје важнија посла у будућности.

         "Та важнија посла су да разумемо да само дијалогом и чувајући мир почнемо да градимо поверење између нас", рекао је Вучић.

         Када је у питању захтев хрватске мањине да више учествује у власти у Србији, Вучић је рекао да се не могу правити "паралеле".

         "Али, ми ћемо изаћи у сусрет, и покушаћемо да пронађемо решење", казао је он.

         Министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман рекао је да вечерашњи догађај у Петроварадину може да представља симбол за решавање свих отворених питања која постоје у односима између две државе.

         Према његовим речима, мањине морају да буду "спона и мостови" који ће ојачати односе између две државе.

         "Хрватска подржава и поштује мањине и чини максимум напора да се живот српске заједнице и других мањина одвија на најквалитетнији начин у складу са привредним и социјалним могућностима. Срби имају три представника у хрватском Сабору и коалициони су партнер у Влади Хрватске, а надамо се и очекујемо да ће и Хрвати у Србији имати своје представнике на свим политичким нивоима", истакао је Радман.

         Свечаности су присуствовали и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, амбасадор Хрватске у Србији Хидајет Бишчевић, председница ХНВ-а Јасна Војнић.

         Родну кућу бана Јелачића је откупила и за потребе хрватске заједнице обновила Влада Србије. Обнову куће помогла је и Хрватска.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари