Вучић: Без решавања проблема Косова - прва криза ће нас убити

ЗА БРИТАНСКИ „ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС“ ОДБАЦИО ТВРДЊЕ ДА ЈЕ „ПУТИНОВА ПЕТА КОЛОНА“

  • Лист наводи и речи Патријарх Иринеја да Србија хоће чланство у ЕУ, али не „по цену Косова”: „Нећемо уступити Косово ни по коју цену. Ми смо Европљани, јесмо за придруживање ЕУ, али не ако је Косово цена за то”
  • „ФТ“ наводи да би највероватније решење за КиМ могло би да буде оно које би подразумевало аутономију и договор о подели власти налик на Северну Ирску, а у овом случају то би се односило на области у којима Срби чине већину - у замену за признавање косовске државности
  • Вучић себе, како пише „ФТ“, представља не као последњу, али свакако као најбољу наду за своју земљу. „Србија је произвела више историје него што може да свари”, рекао је цитирајући Винстона Черчила

       „ФАЈНЕНШЕЛ Тајмс” - у опширном тексту у коме анализира позицију Србије и њеног председника - у контексту решење косовског питања и придруживања ЕУ, наводи речи Председника Србије Александара Вучића да без решавања косовског проблема све што је постигнуто неће бити одрживо, а „прва криза ће нас убити”.

        „Опседнут сам Косовом. Без решавања тог проблема, све што сам постигао до сада неће бити одрживо. Прва криза ће нас убити”, каже Вучић за ФТ у тексту који је објављен на сајту овог угледног британског листа.

        Како се наводи Вучић на путу ка ЕУ најпре мора да разреши косовски проблем, да званичници ЕУ желе да Вучић представи свој предлог за решење овог проблема наредних месеци како би почели разговори са косовским лидерима.

        Лист наводи и да већина Срба Косово и даље сматра колевком српства, те да ЕУ са 28 чланица не намеће своје решење, зато што Шпанија и четири друге земље одбијају да признају независност Косова, углавном из страха од сецесионистичких преседана.

         „Фајненшл тајмс” подсећа и да су српски министри спољних послова и одбране отворено подржали идеју поделе, али оцењује да то код западних сила неће проћи, због страха да би се тиме отворила Пандорина кутија граничних спорова у региону, те да су мале шансе да се западне силе предомисле кад је реч о независности Косова,” као што то неки Срби замишљају”.

        Као највероватније решење, како се наводи, могло би да буде оно које би подразумевало аутономију и договор о подели власти налик на Северну Ирску, а у овом случају то би се односило на области у којима Срби чине већину, а у замену за признавање косовске државности.

        „Али чак би и то многи Срби сматрали превеликим уступком, а такво решење би се суочило и са препреком у случају референдума, при чему би Вучић могао да очекује жесток отпор са више страна укључујући и СПЦ”, пише британски лист.

        Лист наводи речи Патријарх Иринеја да Србија хоће чланство у ЕУ, али не „по цену Косова”.

        „Нећемо уступити Косово ни по коју цену”, рекао је Иринеј. „Ми смо Европљани, јесмо за придруживање ЕУ, али не ако је Косово цена за то”, рекао је Патријарх за ФТ.

        Лист наводи и мишљење једног неименованог експерта за Косово који сматра да би Вучић ипак могао да однесе превагу на референдуму, с обзиром на политички утицај који има и контролу над медијима.

        ФТ пише да се Вучић данас залаже за чланство у ЕУ као „катализатор” за промене и бекство од „кошмарних година” Милошевићеве власти које су обележили ратови, хиперинфлација, бомбардовање, екстремни национализам... и наводи његове речи да би „још један рат уништио би земљу и будућност српског народа заувек”.

        У опширном тексту који се покушава да из свих углова осветли позицију и улогу Александра Вучица као политичког лидера у Србији, али и његову позицију у међународним односима, лист наводи оцене да он ужива наклоност Кине, УАЕ и Русије, да га лидери ЕУ, а посебно немачка канцеларка Ангела Меркел, виде као најбољи избор да Србију уведе у европске токове, али да критичари истовремено сматрају да је ЕУ са Вучићем постигла „фаустовски пакт”, а циници да се Вучић „претвара да сарађује” и да ће ЕУ утицати на њега у интересу регионалне стабилности.

        ФТ наводи и Вучићев одговор да су страховања да би он могао да постане исто што и мађарски премијер Виктор Орбан, који је, како наводи лист, од либерала постао националистички лидер и који је био сагласан са правилима ЕУ само да би постигао чланство у њој, и нападао је изнутра - „99 одсто бесмислице”.

        Када је реч о односу према Русији , Вучић за овај лист одбацује наводе да би могао да постане „Путинова пета колона у Европи”.

        Он каже да је руском председнику увек јасно стављао до знања да „Србија остаје на свом путу ка ЕУ”.

        Перспектива чланства Србије у ЕУ, мада далека, остаје кључни фактор, истиче лист указујући да за Вучића она пружа „цивилизујући” утицај, не само за Србију већ и за регион Западног Балкана са тржиштем од 18 милиона људи - само ако се уклоне политичке и економске баријере.

        За Брисел чланство у ЕУ нуди могућност подизања демократских стандарда, као што су слобода медија, плурализам и владавина права, што је, како неки тврде, прескочено у Бугарској и Румунији када су примане.

        Вучић, наводи ФТ, каже да се он не такмичи на конкурсу популарности, и да нема жељу да буде „допадљив или вољен”.

        Он себе, како пише у тексту, представља не као последњу, али свакако као најбољу наду за своју земљу.

        „Србија је произвела више историје него што може да свари”, каже он цитирајући Винстона Черчила и закључује да је најважније одржати мир и спокој, како наводи ФТ.

             И ФТ поновио: Ниједан Александар

             није преживео на власти

  • Британски лист указао својим читаоцима да “девет телевизијских екрана у његовој (Вучићевој) канцеларији сугеришу на то да је он човек који води рачуна о свему – и свима”

        Вучић ФТ рекао и да се његов кабинет налази на месту где је краљевски пар 1903. погубљен:

        „Краљ Александар и краљица Драга су бачени са овог балкона. Ниједан Александар није преживео на власти“.

        Британски лист је навео да је разговор са Вучићем започео на балкону његовог кабинета и то описао овако: да је председник Србије изговорио:

        “Са балкона председника у суморном Новом двору у Београду, Александар Вучић посматра под конац уређени врт. Са овог мест, каже шапатом, српски краљ Александар и краљица Драга бачени су када је извршен војни пуч. Када се краљ ухватио за ограду, одсекли су му прсте, а тело његове жене је осакаћено. ‘Ниједан Александар није преживео на власти’, каже господин Вучић, с призвуком мелодраматике у гласу“.

        ФТ је подсетио и на убиство премијера Зорана Ђинђића и закључио да је европска будућност Србије, односно њена западна орјентација далеко од сигурне.

        Указао је да “девет телевизијских екрана у његовој канцеларији сугеришу на то да је он човек који води рачуна о свему – и свима”.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари