Вучић: Ако у преговорима о КиМ учествује Вашингтон, наш интерес је да се укључи и Москва

„НЕЋУ НА МУНДИЈАЛ У РУСИЈИ ОСИМ У СЛУЧАЈУ ДА НАШИ ФУДБАЛЕРИ УЂУ У ПОЛУФИНАЛЕ“

  • Честитку народу РФ и Владимиру Путину поводом Дана Русије прочитао у Амбасади РФ на руском. У њој су и речи: „Наше јаке везе засноване су на узајамном поштовању и дају ми сигурност да ћу увек моћи да да рачунам на вашу помоћ у будућности“
  • „Ми смо спремни за наставак разговора, али за велика решења, решења која треба да обележе нашу будућност, миром и компромисом, за то морате да имате ЕУ, али и велике силе - САД, Русију и Кину“
  • Агентуре земаља које су признале самопроглашену независност грчевито раде на томе да Косово добије столицу у УН, а Србија ништа

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић упутио је данас честитку председнику Русије Владимиру Путину и грађанима те земље поводом националног празника Руске федерације и изразио захвалност Москви на подршци у питањима од суштинског и националног интереса Србије, првенствено по питању Косова и Метохије.

        „Упућујем срдачне честитке и најбоље жеље за ваш даљи напретка и благостање ваше земље”, рекао је Вучић, који је поводом Дана Русије посетио Амбасаду Руске Федерације у Београду.

        Истакао је да је овај дан важан и за све оне којима је Русија пријатељ, који поштују вишевековну историју руске државности, вечне вредности патриотизма и залагање народа за слободу и независност, као и богато духовно и културно наслеђе руског народа.

        Вучић је у амбасади прочитао на руском писмо Путину, у којем су и ове речи:

        „Као вашег искреног пријатеља, радује ме чињеница да ће ваша јасна политичка мисија достићи велики успех. Наше јаке везе засноване су на узајамном поштовању и дају ми сигурност да ћу увек моћи да да рачунам на вашу помоћ у будућности. Србија ће као прави партнер доприносити тим циљевима. Желим лично да се захвалим за подршку Русије националним интересима Србије, пре свега због Косова и Метохије. Честитам братском народу празник од срца, а вама Путине пуно успеха на функцији председника и жељу да нам дођете у госте“, рекао је Вучић.

        Поводом најаве амбасадора Чепурина да је могуће учешће Москве у дијалогу Београда и Приштине, Вучић је рекао да се разговори воде под окриљем ЕУ и да, што се нас тиче, могу да се наставе у истом формату.

        „Али, ако неко мисли да нешто тако важно може да се заврши, а да у томе не учествују САД и Русија, то није реално“, рекао је Вучић и додао да је, ако учествује Вашингтон, наш интерес да се укључи и Москва, која не признаје независност Косова.

        „Ми смо спремни за наставак разговора, али за велика решења, решења која треба да обележе нашу будућност, миром и компромисом, за то морате да имате ЕУ, али и велике силе - САД, Русију и Кину“, рекао је Вучић.

 

        Додао је да је о свему томе већ причао с Владимиром Путином, као и са амбасадором Чепурином и амбасадором САД у Србији Кајлом Скотом.

        На питање да ли има Срба који се на КиМ уписују у тзв. Војску Косова, Вучић је рекао да има података о томе и поручио да се придружује апелу који је упутио председник Српске Листе Горан Ракић Србима да то не чине.

        Како је рекао, варали су Србе, нудили им огромне плате…

        Додао је да се већи број Срба у једном селу новобрдске општине уписао, али да радимо на томе и поручио да су доста Срби били у различитим војскама и да треба да имамо једну војску - Војску Србије.

        Стране агентуре раде, приметио је и запитао да ли то они хоће „да Србин удари на Србина“.

        Кључно је, истиче, да Албанци на КиМ уопште немају никаква права да формирају тзв. војску.

        Подвукао је да када га они који мрзе Србију критикују, тада зна да је нешто добро урадио и поновио је да стране агентуре земаља које су признале самопроглашену независност грчевито раде на томе „да Косово добије столицу у УН, а Србија ништа“. 

„Нећу на Мундијал у Русији, осим ако наши уђу у полуфинале“

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да не планира да иде на Светско првенство у фудбалу у Русији, осим ако Србија уђе у полуфинале.

        Амбасадор Александар Чепурин поклонио му је плишану маскоту предстојећег првенства и привезак у облику пехара који припада освајачима.

        Захваливши на поклону, Вучић је рекао да је то „за успех руског домаћинства, да им све иде како желе и за велики успех српских фудбалера“.

        - Наравно, Русији желим успех, а Србију желим у полуфиналу - рекао је Вучић и додао да је за Русију најважније да буде добар домаћин.

        Када му је амбасадор пружио привезак у облику победничког пехара, Вучић је прокоментарисао: „За сваки случај да ја то понесем... Иако се мени сви смеју у Србији кад говорим о наградама, нису први пут наши спортисти тако нешто добро урадили“. 

        - Нисам планирао. Ако наши дођу до полуфинала, онда идем на Светско првенство - рекао је председник Србије.

        Танјуг - Спутњик

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари