Турска жели да учествује у изградњи аутопута Београд-Сарајево

СРБИЈА И БиХ ОТВОРИЋЕ ЗАЈЕДНИЧКО ТРГОВИНСКО ПРЕДСТАВНИШТВО У ЦАРИГРАДУ

  • БиХ и Турска су значајни економски партнери Србије. Трговинска размена са БиХ у првих девет месеци ове године износила је милијарду и 289 милиона евра - 15 одсто више у односу на прошлу годину, а са Турском 710 милиона евра, што је повећање од 12 одсто

         МИНИСТРИ спољних послова Србије, Турске и Босне и Херцеговине, Ивица Дачић, Мевлут Чавушоглу и Игор Црнадак сагласили су се у Београду да су политичке везе три земље на одличном нивоу, али да има простора за унапређење економске сарадње.

         Дачић је после састанка са шефовима дипломатија БиХ и Турске рекао новинарима да три земље остају посвећене сарадњи у заједничким спољнополитичким приоритетима, попут пуноправног чланства у ЕУ, иако се суочавају са изазовима на том путу.

         Наше три земље желе да постану чланице ЕУ и у том смислу Србија подржава европске интеграције БиХ и Турске", казао је шеф српске дипломатије.

         Он је рекао да су БиХ и Турска значајни економски партнери Србије, наводећи да је трговинска размена са БиХ у првих девет месеци ове године износила милијарду и 289 милиона евра, 15 одсто више у односу на прошлу годину, а са Турском 710 милиона евра, што је повећање од 12 одсто.

         Дачић је указао на значај отварања заједничког трговинског представништва Србије и БиХ у Истанбулу, додајући да је то добар начин за јачање трговинских веза три земље.

         Шеф српске дипломатије је казао да су власти у Београду заинтересоване за унапређење сарадње у области енергетике и туризма, као и да је Турска заинтересована да учествује у изградњи аутопута Београд-Сарајево.

         Додао је да се Србија интересује за евентуалне проблеме на релацији ЕУ и Турске по питању мигрантске кризе, наводећи да би шум у односима могао да представља опасност за Србију.

         Шеф дипломатије БиХ Игор Црнадак оценио је да су односи три земље одлични и да треба усмерити пажњу на јачање економских веза.

         Коментаришући посету чланова Председништва БиХ Београду, рекао је да му је жао што је конференција за новинаре на крају однела највише пажње, иако се о кључним питањима веома отворено разговарало на састанку.

         Црнадак је рекао да је Турска спремна да подржи изградњу аутопута Сарајево-Београд, а да је у "босанском дворишту" договор око трасе тог аутопута.

         „На нама је да упркос многим утицајима смогнемо снаге и повежемо Београд и Сарајево на адекватан начин", рекао је Црнадак.

         Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу рекао је да је у Београду водио отворене разговоре са колегама из Босне и Херцеговине и Србије, и да је у фокусу била економска сарадња.

         Чавушоглу је рекао да Турска подржава инвеститоре који желе да улажу у региону и да ће подржати и учествовати у изградњи аутопута Београд Сарајево.

         Шефови дипломатија Србије, БиХ и Турске најавили су да ће одржати следећи трилатерални састанак у првој половини следеће године у Турској.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари