Штрахе: Проблем Косова мора бити решен компромисом уз уважавање потреба Срба

ДАЧИЋ: ШТРАХЕ НИЈЕ ПРОМЕНИО СТАВОВЕ ОТКАД ЈЕ ВИЦЕКАНЦЕЛАР, АЛИ НЕ МОЖЕ ОН БИТИ ВЕЋИ СРБИН ОД СРБА

Аустријски вицеканцелар с шефом српске дипломатије

  • Хајнц Кристијан ШТРАХЕ: „Нисам био члан владе 2008. године када је Аустрија признала независност Косова и ту одлуку сам критиковао. Аустрија стоји иза независности Косова, али ја имам пуно разумевање за Србију“

        АУСТРИЈСКИ вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе, који је данас у посети Србији, изјавио је у Београду да проблем са Косовом није дугорочно решен и да је потребно да Београд и Приштина нађу компромис којим би се уважиле и потребе Срба.

        „Ништа не може да функционише једнострано“, рекао је Штрахе на заједничкој конференцији за новинаре с шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем после састанка.

        Штрахе је рекао да је аустријска влада признала независност Косова и да је то реалност, али је додао да је чињеница да и Србија види Косово као део Србије, а подсетио је и на резолуцију Уједињених нација 1244.

        „Нисам био члан владе 2008. године када је Аустрија признала независност Косова и ту одлуку сам критиковао. Аустрија стоји иза независности Косова, али ја имам пуно разумевање за Србију“, рекао је Штрахе.

        Аустријски вицеканцелар је рекао да је од 193 државе чланице УН само њих 105 признало независност Косова те да је важно да обе стране нађу заједничко решење.

        „Ја се као вицеканцелар Аустрије не мешам у то питање, али имам разумевања за српску страну“, рекао је Штрахе, додајући да „Србија није проблем и треба да буде део решења“.

        Штрахе је рекао и да, ако је један народ преживео османско тлачење - то показује колику снагу има.

        Дачић је рекао да је Србија захвална Штрахеу на његовим ставовима које, како је казао, није променио када је дошао на власт, и да се не може од њега очекивати да буде већи Србин од Срба.

        Шеф српске дипломатије је додао да ако је проблем са Косовом решен зашто после десет година од једнострано проглашене независности Косово то питање није „скинуто са дневног реда“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари