Бошњаци функционери Републике Српске позвали Хрвате на „заједничку борбу”

ТВРДЕ ДА ВЛАСТ У СРПСКОЈ НАСТАВЉА ДА НЕГИРА ЗЛОЧИНЕ НАД БОШЊАЦИМА

         ПРЕДСТАВНИЦИ Бошњака у институцијама Републике Српске позвали су изабране представнике Хрвата "на заједничку борбу ради остваривања пуне конститутивности и равноправности" на простору Републике Српске.

         Они су позвали на отварање међустраначких разговора ради заједничког политичког наступа на простору РС, а све с циљем стицања потпуне равноправности и једнаких могућности за све грађане на простору Српске.

         Након састанка потпредседника Републике Српске Рамиза Салкића са изабраним и именованим политичким представницима Бошњака, саопштено је да је разговарано о актуелним проблемима и изазовима с којима се суочавају Бошњаци повратници.

         Састанку су присуствовали Сенад Братић, потпредседник Народне Скупштине Републике Српске, Един Рамић, федерални министар расељених особа и избеглица, Кемо Чамџија, потпредседавајући Већа народа Републике Српске, Мујо Хаџиомеровић, председник Клуба Бошњака у Већу народа РС и Адмир Чавка, председник Клуба посланика "Домовина" у Народној скупштини Републике Српске.

         „Учесници састанка су осудили наставак праксе негирања злочина над Бошњацима, величања ратних злочинаца и вређања жртава, што сматрају наставком чињења геноцида. Позвали су власт у ентитету Република Српска да престане са том праксом, те да подузме неопходне мјере на уклањању плаката и билборда који величају осуђене ратне злочинце, али и да се коначно окрене изградњи друштва једнаких могућности за све грађане, уз поштовање жртава и осуду ратних злочина", саопштено је из Салкићевог кабинета.

         На састанку је истакнуто "да је неприхватљив наставак притисака на Бошњаке у Републици Српској, провођење различитих облика дискриминације и напада на њихову имовину“.

         „Очекујемо од Владе РС да укине апартхејд и дискриминацију у образовном процесу и прекине негирање босанског језика, те омогући Бошњацима, као конститутивном народу, заступљеност у јавним установама и институцијама у складу са чланом 97. Устава ентитета РС. „Тражимо успоставу националног баланса у МУП-у РС у складу са чланом 97. Устава ентитета, како би се вратило повјерење у МУП РС, које данас не постоји унутар бошњачког народа. Такођер, очекујемо од ентитетске Владе да коначно значајније почне подржавати инфрастуктурне пројекте у бошњачким мјестима у овом ентитету, али и привредне активности, те пројекте из области културе и образовања", казао је Салкић.

         (Фена)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари