Симић: Хан забринут због такси, али не очекује њихово скорије укидање

ПОСЛАНИЦИ СРПСКЕ ИПАК ИМАЛИ СУСРЕТ СА КОМЕСАРОМ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

* Најавио је да ће се сутра у Северној Митровици, Грачаници и Штрпцу у 12 сати одржати мирни и најмасовнији протести Срба против одлуке косовских институција

______________________________________________________________________________

        ЕВРОПСКИ комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан  је изразио забринутост због увођења таксе за робу која се на Косово увози из Србије и Босне и Херцеговине, али и да не очекује да таксе у скорије време буду укинуте, рекао је после састанка потпредседник Српске листе Игор Симић.

        Како јавља РТК2 Хан се састао у Приштини са посланицима Српске листе, који су се у недељу затворили у косовску скупштину чекајући његов долазак.

        Састанку комесара Хана са посланицима Српске листе присуствовала је и шефица канцеларије ЕУ у Приштини Наталија Апостолова.

        Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је новинарима после састанка да је Хан истакао да се ЕУ противи таквим мерама и да ће се потрудити да што пре буду укинуте.

        Симић је рекао да су посланици упознали Хана са тешком ситуацијом у којој се налазе Срби на Косову након што је Приштина увела таксе од 100 одсто на робу изСрбије.

        "Хан је изразио забринутост због ситуације, али није велики оптимиста да ће Приштина ускоро укинути таксе", рекао је Симић.

        Додао је да су се посланици и европски комесар сагласили да је дијалог једини начин за решавање свих отворених питања и да је потребно по сваку цену сачувати мир на овим просторима.

        "Због најаве косовских политичких представника да ће таксе остати на снази позивам грађане да протесте у наредном периоду изражавају искључиво чувајући мир и безбедност и да не дају ником повода да употреби насиље", поручио је Симић.

        Најавио је да ће се сутра у Северној Митровици, Грачаници и Штрпцу у 12 сати одржати мирни и најмасовнији протести Срба са севера Косова против одлуке косовских институција.

         Посланици Српске листе  били су се затворили у недељу поподне у косовску скупштину и тада су поручили да одатле неће изаћи све док се не састану са Ханом.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари