Председник Белорусије Александар Лукашенко у дводневној посети Србији

ВУЧИЋ ГА НА АЕРОДРОМУ ДОЧЕКАО РЕЧИМА: „ДОБРОДОШАО ВЕЛИКИ И ИСКРЕНИ ПРИЈАТЕЉУ СРБИЈЕ“

* Положили венце на Спомен гробљу ослободилаца Београда и на Споменик црвеноармејцу. Сутра, после свечане церемоније у 10 часова, уследиће разговор двојице председника у четири ока, а потом пленарни сусрет делегација Србије и Белорусије и церемонија размене потписаних билатералних докумената

* Србија је, према последњим доступним подацима, за девет месеци ове године у Белорусију извезла робе и услуга у вредности од 41,4 милиона долара што је повећање од 12,8 одсто у односу на исти период прошле године

____________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко стигао је данас у званичну посету Србији, а на београдском аеродрому „Никола Тесла” дочекао га је председник Србије Александар Вучић.

        „Добродошао велики и искрени пријатељу Србије”, навео је председник Србије на свом званичном инстаграм профилу „будућностсрбијеав”, уз фотографије дочека.

        Председник Белорусије дочекан је традиционално уз погачу и со.

        Двојица председника су положила венце на Спомен гробљу ослободилаца Београда и на Споменик црвеноармејцу.

        Лукашенко посету наставља сутра, после свечане церемоније у 10 часова, уследиће разговор двојице председника у четири ока, а потом пленарни сусрет делегација Србије и Белорусије.

        Потом ће уследити церемонија размене потписаних билатералних докумената, након чега ће се председници Вучић и Лукашенко обратити медијима.

        Привредна комора Србије у сарадњи са Белоруском трговинско-индустријском комором и Амбасадом Белорусије у Београду организоваће сутра и пословни форум са циљем развоја привредне сарадње две земље.

        Србија је, према последњим доступним подацима, за девет месеци ове године у Белорусију извезла робе и услуга у вредности од 41,4 милиона долара што је повећање од 12,8 одсто у односу на исти период прошле године.

        С друге стране, бележи се пад увоза из Белорусије за скоро пет милиона долара, односно за 9,3 процента, показује статистика.

        Спољнотрговинска размена Србије и Белорусије 2018. године достигла је 143,2 милиона долара, а извоз је износио 51,7 милиона долара, што је 22,5 одсто више него 2017. године када је износио 42,2 милиона америчких долара.

        Према вредности извоза, Белорусија је 34. партнер Србије, док је по вредности увоза на 37. месту, преноси Танјуг.

У Београду сахрањено и 818 бораца Црвене армије

        Гробље ослободилаца Београда, које се налази преко пута Новог гробља, посвећено је југословенским и совјетским борцима погинулим у борбама за ослобођење Београда октобра 1944. године.

        У меморијалном комплексу, отвореном 20. октобра 1954. године, сахрањено је 1.395 бораца Народноослободилачке војске Југославије и партизанских одреда Југославије (НОВ и ПОЈ) и 818 бораца Црвене армије.

        У борбама за ослобођење Београда, од 12. до 20. октобра 1944. године погинуло је 2.944 бораца НОВ-а и ПОЈ-а и 961 борца совјетске Црвене армије.

        На Позоришном тргу (Тргу републике) 27. октобра сахрањена је већа група совјетских бораца, а до децембра 1944. године подигнуто је 18 великих и 84 мала споменика совјетским војницима.

        Осим споменика на Тргу републике, подигнути су и споменици на Славији, код Вуковог споменика, код Студентског дома и на Старом сајмишту, а уклоњени су почетком педесетих година када су посмртни остаци страдалих бораца пренети на простор преко пута Новог гробља.

        Спомен-гробље изграђено је по идеји архитекте Бранка Бона, док је парк унутар комплекса пројектовао инжењер хортикултуре Александар Крстић.

        Аутор улазне камене капије са рељефом је вајар Радета Станковић, док је скулптура ''Црвеноармејац'', која се налази унутар спомен-гробља, дело вајара Антуна Аугустинчића.

        На Спомен-гробљу се сваког 20. октобра полажу венци поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, као и 9. маја поводом Дана победе на фашизмом.

        Гробље је обновљено 2009. године поводом 65. годишњице ослобођења Београда.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари