Тадић: Србији су потребни - нови 5. октобар и рушење ове антипетооктобарске власти

„ПИТАЊЕ ЈЕ: ХОЋЕ ЛИ ВУЧИЋ НЕНАСИЛНО ПРЕДАТИ ВЛАСТ КАО ШТО СУ СВИ НАКОН 5. ОКТОБРА?“

Борис Тадић

  • Борис Тадић указао да је Србија данас на зачељу Југоисточне Европе, да је бруто-домаћи производ по глави становника мањи него 2011. године, да власт руши независне институције грађене после 5. октобра, да је „невероватан ниво партијског запошљавања“ људи без икаквог образовања...
  • ФАКТИ: Бивши председник Србије и једног од петооктобарских режима ни до данас не сме да призна главно - да је Србији Пети октобар организовао и подметнуо тандем Вашингтон-Лондон, а неспособан је да види једнако важно - да су антипетооктобарске снаге на власт у Београду довели они који су извана организовали 5. октобар!

        ПРЕДСЕДНИК Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић оценио је данас да је Србији поново потребан 5. октобар и позвао грађане на данашњи протест на Тргу републике у 18.00 сати, а опозицију да се уједини против власти.

        Бивши председник Србије је на конференцији за новинаре оценио да је данашњи протест, који је подржала већина опозиције, усмерен на рушење антипетооктобарске власти која релативизује тековине тог догађаја пре 17 година.

        Тадић је рекао да је Србија данас на зачељу Југоисточне Европе, да је бруто-домаћи производ (БДП) по глави становника мањи него 2011. године, да власт руши независне институције грађене после 5. октобра, да је „невероватан ниво партијског запошљавања“ људи без икаквог образовања, да се новинарска професија урушава, да се гуши професионално извештавање, да су на снази манипулација и пропаганда, а да су опозиционе странке под „невероватном пресијом".

        „Слобода одлучивања је претпоставка економског развоја. Нема европске државе која је недемократска, а која подиже животни стандард својих грађана“, рекао је Тадић.

        Тадић је оценио да се 5. октобар 2000. године догодила велика друштвена и политичка промена без проливене крви и да 5. октобар представља дисконтинуитет са ратовима на простору Југославије 1990-их и да је то била промена која је поштовала људски живот, да су после тога све власти предаване ненасилно.

        Он је казао да се поставља питање да ли ће власт Алекдсандра Вучића предати власт ненасилно и да је Српска напредна странка (СНС) на власт дошла лагањем о крађи гласова, што је према његовим речима једнако са крађом гласова.

        „И Вучић и Николић су лагали грађане о крађи гласова, свесно са намером да победе. Они који краду изборе не предају власт без насиља“, рекао је Тадић на конференцији за новинаре и додао да земља у којој с краду гласови нема међународни кредибилитет.

        Он је додао да су представници садашње власти 1990-их промовисали етничко чишћење и кршили елементарна људска права, а да је 5. октобра заустављено кашњење Србије за регионом и да је Србија враћена у свет и у међународне организације, медђ којима у Уједињене нације.

        Тадић је рекао и да је 2000. године плата била 40 евра, да су постојале визе, да су људи плаћали таксу за излазак из земље, да су дечји додатак и пензије биле неисплаћене, да је држава дуговала 4,2 милијарде евра, да је пре тога држава доживела хиперинфлацију и да је деценијски заостајала за светом.

        Говорећи о петооктобарским променама, Тадић је поручио онима који који говоре да је пре тога било боље, да је према подацима Кноеме, 1990. године БДП по глави становника био 4.249 долара, 2000. године 870 долара, да је 2001. достигао 1.634, 2011. године 6.432, а да је 2016. године био 5.348 долара.

        „Ако неко каже да ништа није постигнуто од 5. октобра, онда хајде да се вратимо на ових 870 долара“, рекао је Тадић и оценио да је данас БДП по глави становника исти или нижи него када су СНС и Социјалистичка партија Србије преузеле власт.

        Он је додао да када ће се падне садашња власт открити ко су „њихови тајкуни“.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари