Стефановић: Нека нам ментори Приштине кажу да ли им је циљ одбацивање ЗСО

„НЕ ОДГОВАРА ИМ БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ ЈЕР ЗСО ГАРАНТУЈЕ И ОДРЕЂЕНА ИЗВРШНА ОВЛАШЋЕЊА“

  • „Кад каменују Србе имали сте реченицу - позивамо обе стране..., а сад ћемо да видимо када једна страна каже - не пада нам на памет више да учествујемо у разговору, да ли ће то бити реченица - позивамо обе стране да седну за сто. Ако то буде, то је крајње лицемерно”
  • ФАКТИ: Ала им је скресао! Од овога „то је крајње лицемерно“ већ дрхте у Бриселу. Тресе се пола Белгије. А и Шиптари су се уплашили, заједно са менторима. Нарочито ће ментори да министру Стефановићу истресу - искрено и поштено - све што од њих тражи. Тако су се и досад понашали...

        AKO је циљ Приштине да на врло неозбиљан и неодговоран начин блокира преговоре у Бриселу и да никада не дође до формирања ЗСО - то треба да кажу не приштински функционери него њихови ментори који их најснажније подржавају у њиховим напорима за тзв. независно Косово, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

        Упитан о одлуци косовског премијера Рамуша Харадинаја да повуче платформу из парламента, као и о одлуци да Приштина не учествује у дијалогу о ЗСО у петак, Стефановић је рекао да смо и у претходном периоду имали прилику да видимо да представници приштинских власти углавном не делују самостално и да су за већину операција, акција имали прећутну или директну сагласност неких великих сила.

        „Ми настављамо врло озбиљно и одговорно процес који треба да доведе до формирања ЗСО, што је првих шест тачака Бриселског споразума. Чини се да сви заборављају Бриселски споразум као да се није догодио”, каже Стефановић.

        Очигледно је, додаo је, да Приштини не одговара Бриселски споразум јер он гарантује већа права Србима и одређена и извршна овлашћења ЗСО.

        „Сада то не желе да спроведу. Потпишете нешто, то гарантује ЕУ, а онда се пет година сви праве као да се то није догодило. Поставља се питање зашто сте нас уопште звали у Брисел”, навео је Стефановић.

        Каже да га као министра полиције посебно забрињава ескалација насиља на КиМ, све чешћи насртаји на безбедност Срба, многи инциденти у последњих неколико недеља на које су, истиче, реакције биле козметичке.

        Када дође до озбиљног угрожавања слободе и безбедности већег броја људи не можете онда рећи у будућности ће неко нешто да предузме.

        Нагласио је да Албанци немају намеру да озбиљно разговарају и очигледно показују недовољну озбиљност у понашању.

        „Надам се да ћу имати прилике као члан владе и да видим шта су реакције, иако можда је то наивно да очекујем, да ће се ЕУ око тога огласити. Кад каменују Србе имали сте реченицу - позивамо обе стране..., а сад ћемо да видимо када једна страна каже - не пада нам на памет више да учествујемо у разговору, да ли ће то бити реченица - позивамо обе стране да седну за сто. Ако то буде, то је крајње лицемерно”, оценио је Стефановић.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари