Поповић: Влада ће помоћи Национални центар за роботику и вештачку интелигенцију у Новом Саду

«СРБИЈА ИМА НАЈБОЉЕ ИНЖЕЊЕРЕ У НАШЕМ ДЕЛУ ЕВРОПЕ ЈЕР ИМА НАЈБОЉЕ ТЕХНИЧКЕ ФАКУЛТЕТЕ»

* Министар за иновације и технолошки развој Ненад ПОПОВИЋ примио студенте четврте године Факултета техничких наука у Новом Саду, који су освојили прво место на међународном такмичењу у роботици "ЕУРОБОТ 2019" у Француској, у конкуренцији 33 тима из 16 земаља

* ПОПОВИЋ: У Америци, након завршених студија 80-90 одсто студената желе да оснују своје компаније, док код нас 90 одсто младих који заврше факултете желе да раде за друге послодавце, а свега 10 одсто њих жели да покрене свој сопствени бизнис. Неопходно је да идемо ка европском и светском моделу

__________________________________________________________________________

          МИНИСТАР за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, примио је студенте четврте године Факултета техничких наука у Новом Саду, који су освојили прво место на међународном такмичењу у роботици "ЕУРОБОТ 2019" у Француској, у конкуренцији 33 тима из 16 земаља.

         Министар је честитао студентима и поручио да је Србија земља са најбољим инжењерима и да је наше инжењерско образовање препознато у свету. „Србија има најбоље инжењере у овом делу Европе, јер имамо најбоље техничке факултете јужно од Минхена и Беча", навео је Поповић.

         Поповић је истакао да је овакак успех инжењера из Србије, управо резултат рада њихових професора. „Електротехнички факултет у Београду, Технички факултет у Новом Саду, Електронски факултет у Нишу, Факултет организационих наука у Београду јесу места одакле креће иновациони и технолошки развој Србије“, рекао је Поповић.

         Министар за иновације и технолошки развој је подсетио да у Америци, након завршених студија 80-90 одсто студената желе да оснују своје компаније, док код нас 90 одсто младих који заврше факултете желе да раде за друге послодавце, а свега 10 одсто њих жели да покрене свој сопствени бизнис и оснује своју стартап компанију.

         „Неопходно је да идемо ка европском и светском моделу, а за то је од пресудне важности да уз развој својих техничких компетенција, наши инжењери развијају и свој предузетнички дух и такозване меке вештине", закључује Поповић.

         Министар је навео да ће Влада Републике Србије настојати да пружи подршку у успостављању Националног центра за роботику и вештачку интелигенцију у Новом Саду.

         Професор др Бранислав Боровац, обратио се на састанку у име присутних и истакао важност јасних презентација. „Студентима сам сугерисао да направе што боље презентације, јер ако нисте у стању да презентујете своју генијалну идеју, она не постоји“, навео је Боровац. Он се захвалио на пријему и истакао важност подршке Владе Републике Србије, како би наставили истим темпом, за који имају и вештина и потенцијала.

         Тим студената „ПМГ роботикс“ победио је у финалу такмичења руски тим „Рисет“ из Сколтек космичког центра, Института за науку и технологију из Москве. За ту прилику они су конструисали аутономне, функционалне роботе са електронским компонентама, који су се путем сензора и мотора кретали по стартним пољима и имали задатак да предвиде потезе противника.

         Тема овогодишњег такмичења је била Фабрика атома (Atom factory) у част хемичара Дмитрија Мендељејева.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари