Поповић позвао кинеске инвеститоре да улажу у аутомобилску индустрију у Србији

НА СКУПУ У „ЕКОНОМСКОЈ ПРЕСТОНИЦИ КИНЕ“ УКАЗАО ДА СУ ИНЖЕЊЕРИ „НАЈЈАЧИ РЕСУРС СРБИЈЕ“

* На Форуму о будућности аутомобилске индустрије у Шангају министар Ненад ПОПОВИЋ рекао: „Имамо најбоље инжењере у Југоисточној Европи и дугу традицију у аутомобилској индустрији. Србија може да постане центар развоја аутомобилске индустрије будућности, где ћемо заједно са кинеским партнерима развијати иновативна решења базирана на вештачкој интелигенцији и новим изворима енергије“

* Потврђена спремност НР Кине да подстакне што већи број кинеских компанија да инвестирају и започну пословање у будућем Индустријском парку у Београду, чија ће изградња започети крајем марта 2020. године

______________________________________________________________________

         „ЖЕЛИМО да што већи број кинеских компанија инвестира у аутомобилску индустрију у Србији. Имамо најбоље инжењере у Југоисточној Европи и дугу традицију у аутомобилској индустрији. Србија може да постане центар развоја „аутомобилске индустрије будућности“, где ћемо заједно са кинеским партнерима развијати иновативна решења за аутомобилску индустрију базирана на вештачкој интелигенцији и новим изворима енергије“, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић на Форуму о будућности аутомобилске индустрије у Шангају.

         Он је, говорећи у оквиру 2. Кинеског међународног увозног сајма „China international import EXPO“ истакао да једна од четири највеће глобалне консултантске компаније, КПМГ, предвиђа да ће до 2023. године само 5 одсто глобалне производње аутомобила, од данашњих 15 одсто, остати на подручју Западне Европе.

          „Желимо да искористимо ту шансу и привучемо инвестиције у аутомобилски сектор у Србији“, рекао је Поповић.

         Он је честитао кинеским партнерима 70. годишњицу од оснивања модерне Кине истакавши да се сарадња Србије и Кине данас налази на историјски највишем нивоу.

          „Србију и Кину вежу изванредни политички и економски односи, као и челично пријатељство наша два народа. За то су најзаслужнији председник Србије Александар Вучић и  председник Кине Си Ђинпинг“, рекао је Поповић.

         Он је истакао да је аутомобилска индустрија један од најбољих показатеља како дигитализација и технолошке иновације мењају индустријске праксе најзрелијих сектора.

         Аутомобилски сектор ће бити први који ће вештачку интелигенцију и роботику увести у свакодневни живот људи“, рекао је Поповић и додао да ће у овом сектору технологије попут „биг дејта“ и машинског учења имати значајног удела.

         Поповић подсећа да је инжењерско знање најјачи ресурс који Србија има.

          „Наши инжењери су се доказали у најкомплекснијим истраживачко-развојним пројектима, на најпрестижнијим светским универзитетима и најбољим светским компанијама. Сигуран сам да ће заједничка сарадња инжењера из Србије са њиховим кинеским колегама допринети јачању економије иновација, у којој је аутомобилска индустрија једна од важних области“, закључио је Поповић.

         Раније данас министар Поповић имао је састанак са помоћником министра трговине НР Кине, Рен Хонгбином, са којим је разговарао о развоју Српско-кинеског индустријског парка у Београду.

         На састанку је потврђена спремност НР Кине да подстакне што већи број кинеских компанија да инвестира и започне пословање у будућем Индустријском парку у Београду, чија ће изградња, како је најавио Поповић, започети крајем марта 2020. године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари