Пољопривредници оставили Влади седам дана да реши проблем акцизе на дизел

СПРЕМНИ ЗА ПРОТЕСТЕ, АЛИ И ЗА ТРАМПУ - ЛИТАР ГОРИВА ЗА КИЛОГРАМ ПШЕНИЦЕ

        НАЦИОНАЛНА асоцијација пољопривредника (НАПС) предала је захтев Влади Србије за укидање акциза на гориво, због чега данас пољопривредници неће тракторима излазити на блокаде у знак протеста против високих цена горива, већ ће сачекати одговор седам дана.

        НАПС је јуче организовала протесте у око 15 места у Војводини, а протести тракторима су одржани и у централној Србији.

        Председник Управног одбора НАПС Јовица Јакшић изјавио је данас за пољопривредни портал Агросмарт да су протести били „знак упозорења“, те да ће они бити радикализовани „ако се не реши проблем енормно скупог горива за сељаке“.

       „Чекамо одговор из Министарства пољопривреде и очекујемо састанак са министрима пољопривреде и финансија. Почела је жетва пшенице и тај посао морамо обавити“, казао је Јакшић.

        Додаје се да је за одговоре из Министарства одређен рок од недељу дана, а због компликованог проблема, предложено је и прелазно решење до укидања акциза, односно „натурална размена као решење да се укључе Робне резерве и да се уведе паритет килограм пшенице на литар нафте“.

       „Чекамо реакцију министарстава пољопривреде и финансија. Објављено је да ће министар Синиша Мали разговарати са ММФ-ом о смањењу акциза на гориво од 56 одсто, али колико ће ММФ-у бити битан проблем пољопривредника? Захтевамо укидање акциза за пољопривреднике, пољопривреда није луксуз, обезбеђује храну за све нас“, рекао је пољопривредник Драшко Живковић из Малог Црнића, који је јуче такође протестовао.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари