Покушава ли Мило да се домогне деснице Јована Крститеља, честице Часног Крста и Филермосе?

МАЛТЕШКИ РЕД ЗА ТЕ ТРИ СВЕТИЊЕ ПРЕКО БУЛАТОВИЋА НУДИО 150 МИЛИОНА ДОЛАРА

Икона Пресвете Богородице Филермосе

у Цетињском манастиру

* Амерички амбасадор у Ватикану 2007. предлагао да тим трима реликвијама заједно управљају СПЦ и католичка црква, али је то владика Јоаникије одбио

____________________________________________________________

        СРПСКА православна црква у Црној Гори чува три више него драгоцене светиње: део десне руке Јована Крститеља, честицу Часног Крста и икону Богородице Филермосе.

        Постоје и претпоставке да се режим Мила Ђукановића одлучио за свој безакон о `слободи` вероисповести да би се реликвија домогао, а преко њега – они који су то и раније покушавали.

        Јер, све то има своју предисторију.

Десница Јована Крститеља

        Католичка црква и Малтешки ред већ су покушавали да их се домогну.

        Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије одбио је 2007-ме понуду америчког амбасадора у Ватикану Томаса Патрика Милејдија да се те три велике светиње, ставе под заједничко покровитељство СПЦ и Католичке цркве.

        Сусрет Милејдија са владикама СПЦ описан је у књизи историчара Александра Раковића ”Срби и религијски интервенционизам“, у којој се између осталог каже да је Милејди био предложио политичку сарадњу између православних и римокатолика у Босни, односно Срба и Хрвата ради, како је казао, спречавања мајоризације хришћана.

        Милејди се састао са владикама СПЦ - археипископом охридским Јованом, тадашњим владиком захумско-херцеговачким Григоријем, епископом липљанским Теодосијем, аустралијско-новозеландским Иринијем и владиком будимљанско-никшићким Јоаникијем.

Крст са Честицом Часног Крста са Голготе

        Тај сусрет се збио 14. маја 2007, а Јоаникије је одбио поменути предлог. А није био једини.

        Познати руски новинар Јевгениј Баранов објавио је разговор са Момиром Булатовићем који је открио да је и њему тражено-предлагано исто, али од Малтешког реда.

        Булатовић је открио да му је у посету дошла висока делегација Малтешког реда и понудила 150 милиона долара за три реликвије које се налазе у поседу СПЦ.

        Признао је да је то за земљу под санкцијама био велики новац и да је отишао код митрополита Амфилохија да разговарају.

        Признао је такође да је тек тада схватио грешку што је тако и помислио, али и њихову вредност у сваком погледу.

   

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари