Вучић: Само Србија има Поглавље 35 - без напретка у односима са Приштином нема ЕУ

НИЈЕ СЕ СЛОЖИО СА ДЕЈВИДОМ МЕКАЛИСТЕРОМ ДА ЈЕ ЗА СРБИЈУ КЉУЧНА ВЛАДАВИНА ПРАВА

  • „Кључно питање је Косово, а друго кључно је однос Србије према Русији, а не владавина права, мада западни политичари то увек извуку“

  *  Када је Дејвид Мекалистер поменуо канцеларку Ангелу Меркел, Вучић се „надовезао” да је сигуран да ће она убедљиво да победи на изборима у Немачкој: „То ће бити додатно олакшање за Европу, а надам се да ће то значити и додатно охрабрење за европски пут Србије, што искрено желим и Меркел и Хришћанско демократској унији, јер мислим да ће то бити добра вест и за Србију”, рекао је Вучић. Навео је да је то само његово лично мишљење, па додао: „Дејвиде, не секирај се, то сви у Србији знају, када ја кажем да неко побеђује на изборима тај сигурно побеђује на изборима. То је сигурније, него било каква кладионица и истраживање. Знају то сви овде”

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да не дели став председавајућег спољнополитичког комитета Европског парламента и известиоца за Србију Дејвида Мекалистера да је владавина права кључна област за напредак Србије на путу ка чланству у Европској унији.

        „Кључно питање је Косово, а друго кључно је однос Србије према Русији, а не владавина права, мада западни политичари то увек извуку“, рекао је Вучић новинарима у заједничком обраћању после разговора са Мекалистером и указао да, рецимо, нико из ЕУ не пита ко ће, на пример, бити шеф Агенције за борбу против корупције.

        Председник Србије је, одговарајући на питање шта га највише брине по питању владавине права, рекао да су кључне области на путу ка ЕУ тичу Косова и Метохије, потом спољне политике и тек потом владавине права, а да га „глава највише боли” по питању односа Београда и Приштине.

        „Само Србија има Поглавље 35. Зато је и важан наш интерни дијалог о Косову и Метохији, јер, док нема напретка у односима по том питању, нема напретка на путу ка ЕУ”, рекао је Вучић.

        „Нико нас не пита ко ће бити шеф Агенције за борбу против корупције”, приметио је председник , настојећи да илуструје оцену да није владавина права та која се види као кључна за напредак Србије ка ЕУ.

        Подсетио је да неке земље чланице ЕУ , нарочито 2007, попут Бугарске и Румуније, нису биле спремније за чланство него што је то сада Србија.

        „Али, то је ствар ЕУ”, рекао је и истакао:

        „Ја, међутим, не видим други пут за Србију до пута у Европску унију”, нагласио је Вучић.       

         Додао је да се нада да председник Европске комисије Жан Клод Јункер, као и већина земаља ЕУ, ипак жели Србију као део уније, те да је Јункерова изјава на није за журбу по питању пријема земаља Западног Балкана ипак напредак у односу на ранију Јункерову изјаву да не очекује даље проширење Уније.

         „Нешто ми се чини да сам другачије чуо (Јункера), али и то је напредак у односу на његову изјаву од пре четири, пет година када је рекао да не очекује даље проширење ЕУ. Сада је бар рекао да треба да се остави перспектива за проширење”, рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са Дејвидом Мекалистером.

         „Верујем да европска перспектива постоји”, рекао је српски председник и да би, да представља неку од од земаља ЕУ, желео Србију као део Уније.

         Он је истакао да веома поштује Јункера и да је недавно са њим разговарао.

         Како је Мекалистер поменуо канцеларку Ангелу Меркел, Вучић се „надовезао” да је сигуран да ће она убедљиво да победи на изборима у Немачкој.

         „То ће бити додатно олакшање за Европу, а надам се да ће то значити и додатно охрабрење за европски пут Србије, што искрено желим и Меркел и Хришћанско демократској унији, јер мислим да ће то бити добра вест и за Србију”, рекао је Вучић.

         Навео је да је то само његово лично мишљење.

         „Дејвиде, не секирај се, то сви у Србији знају, када ја кажем да неко побеђује на изборима тај сигурно побеђује на изборима. То је сигурније, него било каква кладионица и истраживање. Знају то сви овде”, рекао је Вучић.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари