Влада Србије са ММФ договорила саветодавни аранжман без нових кредита

ТРАЈАЋЕ 30 МЕСЕЦИ - У СКЛАДУ СА НОВИМ ПРОГРАМОМ ИЗ 2017. ЗА ЗЕМЉЕ ПОПУТ СРБИЈЕ

Џејмс Руф

        ВЛАДА Србије постигла је договор да делегацијом Међународног монетарног фонда о новом аранжману у трајању од 30 месеци који не био финансијски већ саветодавни (Инструмент за координацију политика PCI), саопштио је данас ММФ.

        Делегација ММФ-а коју предводи Џејмс Руф боравила је у Београду од 11. јуна поводом завршетка разговора о новом програму са Србијом о макроекономским политикама и реформама, који Извршни одбор ММФ-а треба да одбори средином јула.

        PCI (Policy Coordination Instrument) је нови инструмент који је ММФ увео током 2017. године у циљу пружања подршке земљама као што је Србија, за које би био користан оквир предвиђен програмом ММФ-а, али којима није потребна финансијска подршка те финансијске институције.

       „Програм подржан од PCI има за циљ одржање макроекономске и финансијске стабилности и остваривање напретка у реализацији амбициозног плана структурних и институционалних реформи ради подстицања брзог и инклузивног раста, отварања нових радних места и подизања животног стандарда“, објаснио је Руф.

        Он је оценио да су макроекономски изгледи Србије и даље добри, да је раст достигао 4,6 процената међугодишње у првом кварталу и очекује се да ће достићи најмање 3,5 процента у овој години, а да је инфлација и даље ниска и процењује се да ће бити око два процента до краја 2018. године, захваљујући подршци одговарајуће монетарне политике Народне банке Србије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари