Сто доктората стечено на факултетима који нису акредитовани за докторске студије

КОПИЈЕ СВИХ СТО БИЋЕ У НАРЕДНИХ 30 ДАНА ДОСТАВЉЕНЕ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ

        НОВИ сазив Националног савета за високо образовање доставиће најкасније за месец дана Министарству просвете копије свих сто доктората за које је утврђено да су стечени на факултетима који нису имали право да издају такве дипломе.

        Ово је нови корак у правцу разјашњења афере са спорним докторатима. До сада су у комисији за акредитацију помињали само број сумњивих доктората и установе у којима су стечени, а сада се најављује и саопштавање имена власника ових диплома.

        Недавно је објављен и детаљан извештај о томе који су факултети (њих укупно 31) и у којем периоду, како је наведено, неовлашћено издавали ове дипломе, а документ показује да је у тих стотину случајева реч о факултетима приватних универзитета, од којих један број никада није акредитован за докторске студије, док су неки касније стекли такву акредитацију.

        Међутим, и они су пре акредитације издавали такве дипломе, што је, према тумачењу комисије за акредитацију - незаконито.

        У Министарству просвете не деле такво мишљење, а министар Младен Шарчевић је и у недељном интервјуу „Политици” исказао неповерење према овом извештају (бивше) комисије за акредитацију, указујући на то да цео поступак у вези с докторатима „није био законски одређен”, па је исту грешку правио и известан број државних факултета.

        Која се решења намећу као излаз из спорне ситуације?

        Миодраг Поповић каже да их је у оптицају неколико, а једно од њих је да министарство званично саопшти да ниједна од стотину диплома није спорна. Међутим, тиме би био доведен у питање рад комисије за акредитацију, јер то би значило да она убудуће не мора да поштује стандарде прописане за рад у високом образовању.

        Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари