Руско правосуђе ће саслушати Миру Марковић поводом њене тужбе против Блануше

ТЕРЕТИ ГА ЗА ОТМИЦУ СУПРУГА СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА И ДРУГА КРИВИЧНА ДЕЛА НА ШТЕТУ ПОРОДИЦЕ

  • Виши суд у Београду је такође затражио прибављање документације о изручењу Милошевића Хашком трибуналу, будући да Марковић у приватној оптужници тврди да је Блануша дозволио 28. јуна 2001. да непозната лица одведу Милошевића из затвора, а потом га пребаце у притвор Хашког трибунала

        ВИШИ суд у Београду упутио је замолницу руским правосудним органима да као сведока саслушају Миру Марковић у поступку по њеној приватној тужби којом некадашњег управника Окружног затвора Драгишу Бланушу терети за отмицу супруга Слободана Милошевића и друга кривична дела на штету те породице.

        Марковићева је у Руској Федерацији добила политички азил, пошто се против ње у Србији води кривични поступак поводом којег је за њом 2006. године расписана црвена потерница Интерпола по налогу Вишег суда.

        Портпарол суда Бојана Станковић прецизирала је за Танјуг да саслушање Марковићеве треба да обаве надлежни органи Руске Федерације на основу Европске конвенције о пружању међународне правне помоћи.

        Виши суд је такође затражио прибављање документације о изручењу Милошевића Хашком трибуналу, будући да Марковић у приватној оптужници тврди да је Блануша дозволио 28. јуна 2001. да непозната лица одведу Милошевића из затвора, а потом га пребаце у притвор Хашког трибунала, где је умро 11. марта 2006. године.

        Суђење Блануши је због свих неопходних радњи одложено за 2. јул.

        Ово суђење се понавља по налогу Апелационог суда који је укинуо првостепену пресуду којом је Блануша био ослобођен оптужби за отмицу Милошевића, док су друге оптужбе биле одбијене због застарелости.

        Поред поменуте оптужбе за отмицу Милошевића, Блануши се суђење понавља и због оптужбе Мире Марковић да је неовлашћено објавио књигу „Чувао сам Милошевића“, која говори о притворским данима бившег председника СРЈ пред његово изручење Хагу, за коју је такође био ослобођен.

        Виши суд му поново суди и због оптужбе за неовлашћено објављивање Милошевићевих фотографија сликаних у притвору, која је била одбијена због застарелости.

        Виши суд је у пресуди која је укинута био закључио да није доказано да је Блануша без одобрења истражног судије Горана Чавлине и тадашње председнице Окружног суда у Београду Виде Петровић Шкеро организовао предају Милошевића непознатим лицима, тако што га је силом и принудом из Окружног затвора пребацио на хелиодром на Бањици, одакле је Милошевић хеликоптером Државне безбедности пребачен на аеродром у Тузли, па из Тузле холандским авионом за Хаг.

        Спутњик

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари