Фактор плус: Вучићева изборна листа би у Београду освојила 39 одсто гласова

НАВОДНО БИ ПО 16 ОДСТО ОСВОЈИЛЕ „ШАПИЋЕВА ИСТА“ И КОАЛИЦИЈА ЈАНКОВИЋ-ЈЕРЕМИЋ-ЂИЛАС

  • На питање да ли би Србија требало да буде чланица ЕУ са „да“ одговорило је 38 одсто испитаних, 35 одсто рекло је „не“, док је 27 одсто рекло да не зна, односно нема став

        НА београдске изборе када би били одржани у недељу изашло би 48 одсто грађана, а највише гласова освојила би листа владајуће коалиције без СПС-а, показало је истраживање агенције Фактор плус.

        По 16 одсто освојиле би листа Група грађана Александар Шапић и коалиција Покрета слободних грађана (ПСГ), Народне странке и Драгана Ђиласа.

        Директор агенције за испитивање јавног мњења Фактор Плус Владимир Пејић рекао је данас на конференцији за новинаре у београдском Медија центру да је извесно да ће више од 50 одсто грађана изаћи на београдске изборе, што је, како је оценио, висок број.

        Истраживање је ипак показало да би на изборе изашло 48 одсто грађана, да 30 одсто не би изашло, док је 22 одсто размишља о томе.

        Он је казао да је истраживање показало да би више грађана изашло на београдске него на републичке изборе, уколико би они били расписани.

        Пејић је казао да је Фактор плус дуго избегавао истраживање о београдским изборима јер је нејасно како ће изгледати коалиције и листе, те је истраживање обављено с потенцијалним изборним листама које су навођене у медијима.

        Изборна листа Александар Вучић, односно владајуће коалиције, без СПС, освојила би 39 одсто гласова, док би СПС, уколико би изашла, самостално освојила 5,9 одсто.

        Истраживање је показало да би по 16 одсто освојила листа Група грађана Александар Шапић, и коалиција Покрета слободних грађана, Народне странке и Драгана Ђиласа.

        „То је доста висок резултат за Шапића с обзиром да нема странку... Висок је и резултат за коалицију ПСГ, Народна странка и Драгана Ђиласа с обзиром да Ђилас није у кампањи и на негативна збивања у ПСГ“, казао је Пејић.

        Он је казао да сасвим „солидан рејтинг“ има и Група грађана „Не давимо Београд“ (2,8 одсто), а да је изненађење Лука Максимовић „Љубиша Прелетаћевић-Бели“ (6,1 одсто).

        Према истраживању, ДС би освојио пет одсто, Двери 2,8, покрет Доста је било 2,5 одсто, а СРС 2,5.

        По истраживању, на парламентарне изборе када би били одржани у недељу, изашло би 41 одсто грађана, а 38 одсто не би.

        На парламентарним изборима 53 одсто освојио би СНС, СПС 9,6 одсто, ДС 6,9 одсто, ПСГ 5,6 одсто, Двери 3 одсто.

        „Бележи се пад ПСГ у односу на претходни месец, није то још драматично. ДС мало боље стоји, а бележи се и благи раст Народне странке Вука Јеремића“, казао је Пејић.

        СРС би освоји четири одсто, Народна странка 3,8, ПУПС 3,1, Двери три, СДПС три одсто, а Доста је било 2,8 одсто.

        Грађани Београда би, по истраживању, на нивоу републике највише гласали за листу владајуће коалиције (без СПС).

        Та листа би освојила 44,8 одсто, док би ПСГ освојио 8,7 одсто гласова, ДС 8,5 одсто, а СПС 8,3 одсто.

        Истраживање је показало да највише поверења грађани имају у цркву (58 одсто).

        У председника Србије поверење има 54 одсто испитаника, у војску 48 одсто, а најмање поверења грађани имају у правосуђе и просвету.

        На питање да ли би Србија требало да буде чланица ЕУ са „да“ одговорило је 38 одсто испитаних, 35 одсто рекло је „Не“, док је 27 одсто рекло да то не зна, односно нема став.

        Истраживање је у оквиру пројекта „Политички барометар“, а подаци су прикупљени од 28. новембра до 5. децембра.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари