Фабрици: Обавезујући споразум са Приштином не значи за Србију аутоматско чланство у ЕУ

ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ У СРБИЈИ ДОДАТНО УПОЗОРИО ДА ЋЕ СРБИЈА БИТИ У ЕУ КАД „ЗАВРШИ РЕФОРМЕ“

* Поводом указивања да би евентуални референдум о Косову могао да буде тачка заокрета политике Србије, Фабрици је рекао да на "та питања не може да одговори" и поновио да би "две стране преговорима требало да реше питања која су на столу"       

* „Нормално је да Србија има добре односе са Русијом... Практично све европске државе, имају добре односе са Русијом        

* На питање - зашто је процес преговора Београда и Приштине нетранспарентан – шеф делегације ЕУ у Србији нагласио да је "реч о важном питању, које, у једну руку, мора да се решава у поверењу и дискрецији"

_____________________________________________________________________________________

         ПУТ Србије у Европску унију је неповратан, истакао је у интервјуу ФоНету шеф Делегације ЕУ у Београду, амбасадор Сем Фабрици.

         Он је нагласио да питање уласка Србије у Унију не почиње са "Да ли", већ "Када", али да правно обавезујући споразум са Приштином не значи "аутоматско чланство".

         Објашњавајући став о иреверзибилности прикључења ЕУ, упркос дисонантним тоновима представника власти, Фабрици је, у оквиру серијала разговора Квака 23, недвосмислено одговорио да је "тај процес неповратан".

         Он је рекао да то "није питање његовог повјерења, већ да о томе говоре резултати" и подсјетио да је "две трећине страних инвестиција у Србију дошло из ЕУ".

         Истовремено, "две трећине српског извоза иде у ЕУ, људи путују свуда по Европи, то је оно што говори о неповратности процеса", прецизирао је Фабрици и додао да процес европског придруживања води "кроз привредно, законодавно и инсититуционално усклађивање".

         Он сматра и да су поруке председника државе и званични ставови и саопштења Владе Србије у том погледу консзистентни.

         Мора да се посматра "шира слика", а не "појединачне изјаве министара", јер је "основна порука цијеле Владе, што се чуло и током обележавања њене годишњице у Суботици, да је будућност Србије у ЕУ", нагласио је Фабрици.

         Према његовој оцени, и 14 преговарачких поглавља отворених до сада представљају "добар резултат и напредак се примећује".

         На примедбу да Србија, на основу појединих закључака Савета ЕУ и делова Годишњег извештаја Европске комисије, изнутра не делује као земља кандидат, Фабрици је узвратио да је "прикључење ЕУ сложен процес".

         Он је предочио да представници ЕУ истичу "да је у Србији доста тога важног урађено и да постоји напредак", али напомињу и да је у областима, попут владавине права, "напредак ограниченији и да мора више да се уради".

         Упитан да ли у контексту преговора о Косову постоји "хитност да се они окончају" или је премијерка у праву када каже да нема никаквих рокова, Фабрици је указао да "између хитног и немања крајњег рока постоји осећај да је правно обавезујући споразум неопходан".

         Према његовим речима, "на обема странама је да га испреговарају, од садржаја, до крајњег датума, и схвате да статус кво није нешто што је потребно и корисно, а на последњем састанку у Бриселу су рекли да ће ствари убрзати".

         Упитан о ставу ЕУ према евентуалном референдуму о Косову, који би могао да буде тачка заокрета политике Србије, Фабрици је рекао да на "та питања не може да одговори" и поновио да би "две стране преговорима требало да реше питања која су на столу".

         Он је није желео да коментарише ни изјаве министра спољних послова Ивице Дачића, који је, хвалећи се да је шеста земља повукла признање Косова, рекао да се "не боримо против Приштине, већ против њених ментора и оних који подржавају Косово".

         "То су статусна питања, и као ЕУ, ми смо неутрални и омогућавамо разговоре и дијалог, и то је наш посао", кратко је рекао Фабрици.

         На питање зашто је процес преговора Београда и Приштине нетранспарентан, он је констатовао да је "реч о важном питању, које, у једну руку, мора да се решава у поверењу и дискрецији".

         "На објема странама је да се обрате својим грађнима и објасне шта се дешава и шта се договара", рекао је Фабрици и приметио да се "сваког дана прича о томе шта споразум носи и о чему се ради".

         Поводом утицаја Русије у Србији и перцепције дела јавности да је новац која ЕУ улаже и донира обрнуто сразмеран њеном утицају, Фабрици је подсетио да су "донације и бесповратна помоћ у функцији подршке Србији да предузме неопходне мере и постане део ЕУ".

         Када је реч о Русији, он сматра да је "нормално да Србија има добре односе са Русијом и да многе, практично све европске државе, имају добре односе са Русијом".

         Перспектива укључења у Унију, као део шире породице, није ни против кога, објаснио је Фабрици и прецизирао да "спољна политика ЕУ не циља ни једну посебну земљу".

         Образлажући усклађивање спољне политике Србије са политиком ЕУ, он је истакао да постоје заједничка усклађена спољнополитичка гледишта Европе, која се односе и на Русију и на Кину и на Америку и на било коју земљу у свету".

         Фабрици није сагласан са оценама да је процес прикључења неизвестан и да је на "дугом штапу", рекавши да ће Србија приступити ЕУ "када оконча реформе".

         То није питање које почиње са "Да ли", већ "Када", истакао је Фабрици, уверен да већина људи у Србији препознаје да су здравија привреда, боље управљање, већа транспарентност, поштовање мањина и слобода медија, добри за земљу.

         Он наводи да приступање Унији даје правац којим би Србија требало да се прилагођава изнутра, док за разлике у "ентузијазму" у самој ЕУ према проширењу каже да зависе од "угла из ког свака од тих порука долази".   

    Суштина је да "реформа саме Уније и проширење иду руку под руку", протумачио је Фабрици, који мисли да се то види и на примеру Македоније и Албаније, јер се "Европски савјет обавезао потписима да 2019. отвори преговоре са ове две земље".

         На опаску да је пример Македоније, која је потписала историјски споразум са Грчком, дестимулишући за регион, јер је, упркос свему, добила само условни датум, а не и почетак преговора, Фабрици је приметио да је, "управо обрнуто, то охрабрујући знак и да се могло догодити да не добију датум уопште".

         На питање како се осећа у Београду, будући да је једном аустралијском магазину рекао да се у "Италији осећа као Римљанин, у Бриселу као Италијан, а у свету као Европљанин, Фабрици је одговорио: "Осећам се као код куће".

ФоНет

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари