Динкић у полицији због десетина милиона евра повезаних са РТБ „Бор“ и продајом „Мобтела“

У СЛУЧАЈУ БОРА УГОВОР ЗАКЉУЧЕН СА ФИРМОМ КОЈА ЈЕ НАВОДНО НАПЛАЋИВАЛА И ФИКТИВНЕ РАДОВЕ

  • У случају „Мобтела“ постоји сумња у стварну вредност процене 70% за Републику Србију и 30% за „Холденхурст Холдинг“ на основу два независна аспекта и по оба су процене на штету удела Републике Србије, и то за више десетина милиона евра

        БИВШИ министар Млађан Динкић дошао је данас у полицију на саслушање, незванично је речено агенцији Бета.

        За сада нема званичних информација о разлозима за саслушање.

        Неки београдски медији пренели су да је Динкић позван на саслушање због сумње да је злоупотребио службени положај и тако оштетио буџет Србије.

        Један од предмета провере су евентуалне злоупотребе приликом изградње Топионице бакра и изградње Фабрике сумпорне киселине у РТБ Бор, пише портал ЦИК.

        У кривичној пријави на основу које је Тужилаштво за организовани криминал доставило полицији захтев да изврши проверу, наводи се да је више лица, међу којима и Динкић, закључило штетне уговоре по РТБ Бор а самим тим по буџет Србије, тако што је фирма са којом је закључен уговор неосновано увећавала цене изведених радова и фиктивно изводила радове, чиме су наведена лица и Млађан Динкић противзаконито за себе прибавили око 50 милиона евра, колико износи укупна вредност радова.

        Полиција је претходних дана интензивно вршила провере пословања у свим правним лицима која су учествовала у склапању ових уговора којима је, како се наводи у пријави, нанета велика штета буџету Републике Србије, пише овај портал.

        Такође, предмет провера у полицији су тренутно и околности оснивања и продаје предузећа „Моби 63“ доо од стране Републике Србије, купцу, предузећу „Теленор“, па се очекује да ће Динкић који је у време оснивања и продаје предузећа „Моби 63“ био министар финансија у и председник радне групе за вођење преговора са потенцијалним инвеститорима, морати да одговара на питања зашто је предузећу „Холденхурст Холдинг“ признат и уписан неновчани улог од 30%, када је величина преузетих обавеза била мања, према пријави која је поднета.

         Уколико неновчани улог предузећа „Холденхурс Холдинг“ није утврђен на адекватан начин, буџет Републике Србије је претрпео озбиљну штету која би тек требало да се утврди.

        Дуг „Мобтела“ је пренет на Републику Србију у облику неновчаног удела Србије у новооснованом предузећу „Моби 63“, који је приликом продаје „Теленору“ процењен на 70% за Републику Србију и 30% за „Холденхурст Холдинг“.

        Постоји сумња у стварну вредност процене 70% за Републику Србију и 30% за „Холденхурст Холдинг“ на основу два независна аспекта, како ЦИК незванично сазнаје, и по оба су процене на штету удела Републике Србије, и то за више десетина милиона евра.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари