Дачић: Питаћемо шефа мисије NATO да ли је став да Ђурић „није поштовао прописе“

„АКО АЛИЈАНСА ПОТВРДИ - ОНДА ЈЕ ТО ПРИНЦИП СИМЕТРИЈЕ КРИВИЦЕ“

  • Рекао и да би Федерику Могерини требало питати - „како то Харадинај говори о источном Косову“

        МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће од шефа мисије Србије при NATO тражити да пита - да ли постоји званично реаговање да директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић није уважио прописе кад је 26. марта ушао на север Косова после чега је ухапшен.

        Ако је то стварно званична изјава, а не само медијски написи, „онда је то принцип симетрије кривице“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Београду, додајући да је Србија поштовала процедуру.

        Званичници у седишту NATO рекли су агенцији Бета да Ђурић није поштовао прописе кад је 26. марта ушао на север Косова где је потом ухапшен, што је Канцеларија за Косово и Метохију касније негирала.

        Извори у NATO рекли су такође да је приликом Ђурићевог хапшења косовски председник Хашим Тачи на север Косова послао полицију без одобрења Кфора.

        Дачић је данас рекао да је раније гарантовано да оружаним снагама неће бити допуштено да без одобрења Кфора иду на север Косова и додао да таквог одобрења није било.

        Министар спољних послова се данас оградио рекавши да не зна да ли је тачно да је премијер Косова Рамуш Харадинај Прешево и Бујановац назвао „источним Косовом“ али и додао да то не би било ништа ново.

        „Не знам шта је он рекао на албанском језику, али то не би било први пут да употребљавају те термине... То су све њихови циљеви од Призренске лиге до данас“, рекао је Дачић новинарима у Београду.

        Он је додао да само онај ко то не жели да види не реагује и да би сада високу представницу ЕУ Федерику Могерини „требало питати како то да Харадинај говори о источном Косову“.

Дачић је изјавио и да још није донета одлука ко ће из Србије учествовати на Самиту ЕУ и Западног Балкана у мају у Софији.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари