Американци преко војне вежбе развијају односе и интероперабилност са Србијом

ЗАЈЕДНИЧКА ПАДОБРАНСКА ВЕЖБА ОД 14. ДО 17. НОВЕМБРА НА АЕРОДРОМУ БАТАЈНИЦА

         ПОРТПАРОЛ Армије САД у Европи Џон Томаси изјавио је данас да је циљ заједничке војне вежбе оружаних снага Америке и Србије идуће недеље на аеродрому Батајница, развијање односа и интероперабилности две земље.

         „Циљ ове вежбе је развијање односа и интероперабилности између наше две државе. Вежба Сједињених Америчких Држава и Србије заједнички је договорена. Такође, овом приликом биће одржана и церемонија размене падобранских симбола“, изјавио је Томаси за Радио "Слободна Европа".

         Заједничка падобранска вежба војски САД и Србије биће одржана од 14. до 17. новембра у Београду, на аеродрому Батајница, а назив те вежбе биће „Доубле еагле".

         Томаси је додао да ће на вежби, осим падобранаца из Србије, учествовати и припадници 173. падобранске бригаде Војске САД из Виченце у Италији, као и два транспортна авиона Ц-130 (Херкулес) из 86. ваздухопловног пука из Рамштајна у Немачкој.

         На тој четвородневној вежби скокови америчких и српских падобранаца планирани су за среду и петак, 15. и 17. новембар, али ће коначни план бити утврђен у складу са временским условима, навели су за "Слободну Европу" у европској команди Армије САД.

         Та станица подсећа да то није прва падобранска вежба Србије и Америке јер је 2007. године у Нишу обављена вежба у оквиру које су скакали припадници 63. падобранског батаљона Војске Србије и Националне гарде Охаја.

         Такође се додаје да је у протеклих шест година Србија одржала готово 50 вежби са САД и НАТО земљама и десетак са Русијом.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари