Нови округли сто власти и дела опозиције: Највише о финансирању избора

НАРЕДНИ СУСРЕТ 9. СЕПТЕМБРА – О БИРАЧКИМ СПИСКОВИМА И ИЗБОРНОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ

* Александар МАРТИНОВИЋ (СНС): Стекао сам утисак да је у Србији све лепо а да је највећи проблем опозиције и циљ да председник Србије Александар Вучић не учествује у изборној кампањи. На то не пристајемо као ни на било какве прелазне владе

* На округли сто нису дошли представници Савеза за Србију, јер, како су раније саопштили, тај формат састанка не даје конкретне резултате, као ни предаставници Демократске странке Србије, Доста је било и Српске радикалне странке

_______________________________________________________________________

          НА ОКРУГЛОМ столу о изборним условима на Факултету политичких наука у Београду највише је било речи о финансирању изборних кампања, а према наводима организатора власт је спремна да начини неке уступке.

          Шеф посланичке групе Српске напредне странке (СНС) Александар Мартиновић међутим казао је да је током разговара стекао утисак да је у Србији све лепо а да је највећи проблем опозиције и циљ да председник Србије Александар Вучић не учествује у изборној кампањи на шта они не желе да пристану.

          Он је казао и да не пристају на предлог Либерално-демократске партије (ЛДП) о формирању прелазне владе на републичком, покрајинском и локалном нивоу, те да могу да прихвате само оно што је у складу са праксом, како је навео, демократских земаља, односно земаља Европске уније.

          Мартиновић је напоменуо и да опозицији не ваљају закони које су они донели док су били на власти, а да је једино што се од тада променило то што их народ не жели и не указује им поверење на изборима.

          Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић оценио је да је дијалогу место у парламенту где је требало разговарати о препорукама из извештаја Европске комисије, које је владајућа већина у парламенту већ почела да примењуе.  

          Он је казао и да део опозиције који није дошао на округли сто не жели ни разговор ни изборе јер су свесни краха који би на њима доживели.

          Директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић рекао је да је током разговора највише било највише речи о финансирању изборне кампање и да очекује да у наредном периоду власт учини конкретне кораке.

          Он је рекао да је око већине тачака данас постојала сагласност власти и опозиције и да је то показатељ помака, а да су представници СНС тражили да им се каже који конкретно чланови закона о финансирању изборне кампање треба да се мењају.

          Антонијевић је рекао да, иако су медији били тема данашњег разговара, није било довољно простора да се о томе говори.

          Најавио је да ће следећи састанак да се одржи 9. септембра и да ће се разговарати о бирачким списковима и изборној администрацији.

          На округли сто нису дошли представници Савеза за Србију, јер, како су раније саопштили, тај формат састанка не даје конкретне резултате, као ни предаставници Демократске странке Србије, Доста је било и Српске радикалне странке.

          На састанак су дошли из Покрета слободних грађана Петар Милетић, из Нове странке Зоран Живковић, из Либерално демократске партије Чедомир Јовановић, из Странке модерне Србије Владимир Ђурић, из Грађанског демократског форума Раде Вељановски, представници Лиге социјалдемократа Војводине, Странке демократске акције Санџака иСоцијалдемократске партије Србије.

          Владајућу Српску напредну странку на округлом столу представљају Александар Мартиновић, Владимир Ђукановић и Верољуб Арсић, Социјалистичку партију Србије Ђорђе Милићевић, а  Јединствену Србију Живота Стерчевић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари