Михејев: Србијa ће ракетно-топовске системе „Панцир-С“ добити наредних месеци

АМЕРИЧКА АГЕНЦИЈА АП: СРБИЈА ЋЕ ИХ УЗЕТИ ИАКО ЈЕ УПОЗОРЕНА НА МОГУЋЕ САНКЦИЈЕ САД

* Директор руске компаније за трговину оружјем Александар МИХЕЈЕВ државнопј новинској агенцији ТАСС рекао: „Tи системи се склапају, а српски специјалци су на обуци. Све се одвија по плану и неће бити одлагања

_____________________________________________________________________

        АМЕРИЧКА новинска агенција АП известила је да ће Русија Србији испоручити софистициранe ракетно-топовскe системe „Панцир-С“, упркос томе што су је САД упозориле на могуће санкције у том случају.

        АП је пренела вест руске агенције ТАСС да ће системi „Панцир-С“ бити испорученi Србији „у наредних неколико у складу са потписаним уговором“.

        Америчка агенција наводи да је председник Србије Александар Вучић синоћ потврдио да Србија купује одбрамбено оружје од Русије, али да жели да избегне америчке санкције или било какву врсту конфронтације са САД.

        „Србија се наоружава, јер је слободна земља окружена државама чланицама НАТО са којима желимо пријатељске односе", рекао је Вучић, додајући да не жели да дозволи да Србија „буде слаба као што је била 90-их година“.

        Специјални изасланик САД за Западни Балкан Метју Палмер је, подсећа АП, упозорио прошле недеље Србију да би набавка руског оружја могла да донесе ризик америчких санкција.

        „Надамо се да ће наши српски партнери бити пажљиви по питању било какве трансакције те врсте“, рекао је тада Палмер за македонску телевизију Алсат М.

        Русија помаже Србији да ојача војску борбеним авионима, јуришним хеликоптерима и тенковима, што, како констатује АП, изазива забринутост на Балкану који је био погођен ратовима.

        Србија је, наводи даље АП, кључни савезник Русије иако жели чланство у ЕУ, а Београд инсистира на томе да неће у НАТО и одбија да се придружи западним земљама у санкцијама уведеним Русије због сукоба на истоку Украјине.

        Директор руске агенције увоз и извоз одбрамбених производа "Рособоронекспорт" Александар Михејев је раније данас рекао да ће Русија испоручити Србији системe "Панцир-С" у наредних неколико месеци, у складу са потписаним уговором.

        „Tи системи се склапају, а српски специјалци су на обуци. Све се одвија по плану и неће бити одлагања", рекао је Михејев агенцији ТАСС.

        (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари