Љајић: Бошњаци треба да чувају интегритет Србије јер им и то даје аргументе за интегритет БиХ

ОЦЕНИО ДА СУ СРПСКО-БОШЊАЧКИ ОДНОСИ - КЉУЧ СТАБИЛНОСТИ ЦЕЛОГ РЕГИОНА

  • Расим ЉАЈИЋ: Бошњаци треба да наставе да одржавају културне и духовне везе са Босном и Херцеговином, што им устав и закони Србије омогућавају. Али, једина адреса за решавање свих њихових проблема је Београд, јер је то и њихов главни град“

        ПОТПРЕДСЕДНИК Владе Србије Расим Љајић рекао је агенцији Бета да јучерашња изјава Бакира Изетбеговића о Косову, „без обзира на то да ли је пренета веродостојно или није“, не би требало да буде разлог за замрзавање односа Србије и БиХ, или чак за њихово враћање неколико корака уназад, јер би се на тај начин изгубило драгоцено време у решавању отворених питања између Београда и Сарајева.

        Посебно због тога, истакао је Љајић, што та изјава не може произвести никакво практично правно дејство, чак и кад би то неко желео.

        „Због уставне конструкције и унутрашњих односа у Босни и Херцеговини - тема признавања Косова не може ни правно ни политички доћи ни на дневни ред институција у тој земљи, а камоли да се о њој расправља“, рекао је Љајић агенцији Бета.

        Поред тога, подвукао је Љајић, „Бошњацима би очување интегритета Србије требало да представља један од најважнијих интереса, јер из тога црпе аргументе и за очување интегритета Босне и Херцеговине“.

        Љајић је додао је председник Србије Александар Вучић претходних година уложио пуно напора на изградњи добрих односа Србије и Босне и Херцеговине и да би била велика штета да сада све то падне у воду.

        „Мислим да је потребно да наставимо са решавањем отворених питања у односима са БиХ, јер та земља је највећи спољнотрговински партнер Србије у региону. Осим тога, кључ укупне стабилности у овом делу Европе су мање - више, српско-бошњачки односи“, казао је Љајић.

        Што се тиче Санџака, Бошњаци треба да наставе да одржавају културне и духовне везе са Босном и Херцеговином, што им устав и закони Србије омогућавају.

        „Али, једина адреса за решавање свих њихових проблема је Београд, јер је то и њихов главни град. И то преко легитимно изабраних представника бошњачког народа, у демократској процедури и кроз институције система ове земље. То је принцип који треба да важи овде и на сваком другом месту“, рекао је Љајић.

        Он је нагласио и да је Санџаку потребна помоћ у развоју инфраструктуре, економском опоравку, запошљавању и новим инвестицијама.

        „Ми ћемо у тим областима тражити помоћ и на истоку и на западу и ко год може да помогне је добродошао. Али, када је у питању формулисање политичких захтева и потреба, представници народа у Санџаку су једини меродавни да о томе одлучују и артикулишу њихове интересе, јер су за то добили мандат од грађана на изборима“, рекао је он.

        „Мислим да смо на том пољу, захваљујући Влади Србије, без обзира на наслеђене и нагомилане проблеме, постигли велики напредак у последњих неколико година. То је један процес који се наставља и верујем да ћемо успети да економску ситуацију и инфраструктуру у Санџаку значајно поправимо“, закључио је Љајић.

        Према томе, како је истакао, два темељна принципа на којима почива стабилност Западног Балкана, а и шире, су неповредивост граница и немешање у унутрашње послове других држава.

        „Доследно спровођење тих принципа гарантује да регион из периода конфликта може да пређе у фазу развоја и напретка“, закључио је Љајић.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Аnonymus's picture
Аnonymus 08:32 15.11.2017.

  • +10
Voting is closed.

Трудим се али до дан-данас нисам прокљувио механизам како је конверзија православаца у потурице тако успешно успела да им одстрани мозак, осећај за своје корене и најосновније здраворазумске факте које су познате целом свету. Да се неко братими са неким полудивљим и неписмнеим тунгузима а мрзи из дна душе своје истородне и истокрвне рођаке од којих су се верски одвојили у прошлој генерацији је напросто фантастично. Мислим да је то једно од највећих историјских достигнућа Протоколараца који су потурили писаније о једном педофилу - Qран, ограниченој глупој маси која то сада представља као неку религију од бога дату. Могу да буду и образовани као Љајић али су де факто бесловесна, нецивилизована маса без трунке мозга.

Аnonymus's picture
Аnonymus 09:17 15.11.2017.

  • +12
Voting is closed.

ПС. Моѕда би онај зулумћар из Тутина могао да помогне мало да донекле разјасни ситуацију мада оно његово везивање турске и руске заставе заиста не делује много обећавајуће већ се уклапа у претходни обраѕац.

Slobodanka's picture
Slobodanka 10:38 15.11.2017.

  • +8
Voting is closed.

Sumnjam da se Sandžak zloupotrebljava za političke igre, da je to režirano spolja i da to baš nema mnogo veze sa ljudima koji tamo žive. Svi dosadašnji stvarni kontakti koje sam imala sa Novim Pazarom govore da je to grad pristojnih, iskrenih i dobronamernih ljudi, a to što su neki od njih bili muslimani nije bila ama baš nikakva smetnja. Lično sam stekla pozitivan utisak o njima te onda drugačije vesti osećam kao fabrikovanje, kao neki kalem koji se nastoji njima prikačiti. Imaju oni problema ko što su nezaposlenost, socijalna nesigurnost i tome slično. Mislim da će biti pametnije da se držimo praktičnijih tema - od čega se živi i kako tu napraviti poboljšanja.

Аnonymus's picture
Аnonymus 11:50 15.11.2017.

  • +10
Voting is closed.

Ако ти тако читаш Љајићеву изјаву, свака част. На почетку рата сам причао са неким Србима са друге стране Дрине. Говорили су - гледам своја посла, никог не дирам ни мене нико неће. Убрзо су неки побијени од стране Орићеве ханџар јединице. Наивност слична оној када су стотине Срба веровале усташама да иду на легитимисање. Тако се и ти побрини да Вучко мало повећа плате у Рашкој па моѕда неће скандирати Турској и прослављати сваку турску спортску победу. Не смем ни да помислим шта би било кад би било.

Slobodanka's picture
Slobodanka 13:31 15.11.2017.

  • +10
Voting is closed.

Ljajić pokušava da situaciju sačuva mirnom. Po čemu je baba od svih Bošnjaka u Sandžaku recimo Ugljanin ili svih Bošnjaka na Balkanu baš Izetbegović? Ako ćemo o "babama" kao predstavnicima naroda ni mi ne osećamo da su nam ovi "naši" prave babe. Takvo je vreme došlo da nemamo pouzdanih "očeva". To je tako zato što bivšu Jugoslaviju još uvek velike zapadne sile gledaju da pritisnu i čerupaju, naročito ove delove koji su još uvek neintegrisani u NATO. Pogledajte redom izjave zapadnih političara. Više Jugoslaviju a ni države koje su postojale pre nje ni ne pominju, nego samo govore o Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je za njih kao neuzorana ledina u koji oni dolaze samouvereno i moćno da seju i žanju u svom interesu, a ne u interesu naroda koji ovde žive. Traže bilo kakve razlike koje bi da prodube- politika DIVIDE et IMPERA- podeli tj. zavadi pa vladaj. Tako oni spolja gledaju i Sandžak i bilo koju drugu oblast. Na to još dodaju "panem et circenses"- "hleba i cirkusa" te zadovoljavaju tek neke manje važne potrebe stanovništva, a na duži rok oni dobijaju, a mi gubimo važne državne i životne interese.
Sve te sportske utakmice služe danas slično kao nekad gladijatorske igre u starom Rimu - da se zabavimo sa spektaklom koji je ustvari nevažan, a da ne vidimo nešto važnije što treba da vidimo. Još su gori rijaliti programi jer i oni služe za istu svrhu.
Nego i starorimski carevi, i Karlo Veliki, i Oton Prvi, i Napoleon, i kajzer Vilhelm, i Hitler, a i ovi današnji EU manipuatori opet pokušavaju da naprave ujedinjenu Evropu. Ne samo to nego i neko atlantističko carstvo. Niko dosad u tome nije uspeo jer su svi redom bili pohlepni, pokvareni, truli, nepravedni.
Propašće isto tako i ovaj EU megalomanski projekat, a jedino želim da nas sve to ipak što manje košta. Već smo skupo platili mnoge igre i "miroljubivog" NATO-a i EU-ropske igre počev od 1989.godine pa do danas. Nisam raspoložena za BIS tj. za još igara.

Slobodanka's picture
Slobodanka 14:21 15.11.2017.

  • +9
Voting is closed.

U komadanju Jugoslavije ima baš jako mnogo sličnosti sa okupatorskom podelom Jugoslavije iz 1941. godine.
Naprimer tada je Nezavisna Crna Gora bila protektorat fašističke Italije i bila je pod okupacijom italijanskih trupa, a sada je izgleda zamena za to NATO. Nekad su imali za kvislinga Sekulu Drljevića, a sad imaju pod kontrolom vajnog "demokratu" Džukelanovića. Ali tada 1941.godine ovaj zapadni deo Sandžaka koji je u sastavu današnje Srbije dodeljen je Crnoj Gori, a sada opet nešto pokušavaju da izkombinuju i sa Zapadnim Sandžakom.
Boje se za sebe i zato im nije dosta divljačka otimačina KIM jer je još uvek nisu zacementirali, nego gledaju šta bi još okolo Kosova da destabilizuju, a posebno ostvaruju njihove direktne uticaje na zvanični Beograd. Od Triglava do Djevdjelije već treću deceniju cimaju razne lutke i lutkove u svom interesu. Čak i kad izgleda da su kao suprotstvljeni služe istom cilju. Sve te lutke će završiti na smetlištu istorije. Tako je uvek bilo pa će i ubuduće biti tako.

Аnonymus's picture
Аnonymus 00:41 16.11.2017.

  • +5
Voting is closed.

Све то јесте али изгледа да од дрвета не видиш шуму. Треба препознати стратешке потезе у свакодневним стварима и најмањим ситницама а не када прођу године и када постане јасна велика мозаик слика сачињена од мноштва каменчића. У томе је визија, не у анализи онога што се десило пре 100 година. Срби поготово немају тај луксуз да превише академишу, непрекидно изигравају добрицу и потурају други образ. Ми смо геноцидом десеткована нација, окруѕена непријатељима, са негативним демографским трендовима и без много предузетничког духа. Ако наставимо да будемо наивни и помиримо се садашњим трендовима пропашћемо и економски и национално. Зато памет у главу и доста пренемагања и успављивања јер ћемо иначе нестати.

Slobodanka's picture
Slobodanka 16:49 16.11.2017.

  • +6
Voting is closed.

Pre nekoliko godina vraćali smo se sa turističke ekskurzije koja je obuhvatala jug Srbije i sever Crne Gore. Baš kad smo prešli iz Crne Gore u Srbiju, nekih 15'20 km do Novog Pazara, jednom starijem čoveku ozbiljno je pozlilo. Izgledalo je da će taj putnik umreti, ali nismo se zaustavili zbog toga nego je vozač po planinskim putevima i koliko može žurio da stignemo u Novi Pazar. Prvi veliki uspeh je bio što je on uopšte stigao živ u Novi Pazar. Tamo su ga odmah primili u Domu zdravlja i uputili ga u njihovu bolnicu. Objasnili su nam da se lekari nadaju da će uspeti da mu pomognu toliko da će on moći zajedno s nama i autobusom da se vrati do Novog Sada. Zadržavanje svih putnika zbog toga trajalo je 7-8 sati i neplanski krenuli smo u manjim grupama i u razgledanje Novog Pazara. Sam grad jeste na lepom mestu, osećalo se fino strujanje zdravog vazduha, imaju i reku i sve to je delovalo blago antistresno s obzirom na takav problem. Ali i ljudi u Novom Pazaru koje smo sretali i nešto smo ih pitali delovali su na nas veoma pozitivno. Čak smo se i šalili na svoj račun u smislu da Novopazarci i ne znaju kakav konkretno mi problem imamo, ali videli su nas i tako su osećali da nama treba zdrava, otresita i prijatna reč. To smo baš svi dobijali tog dana gde god da smo bili u Novom Pazaru.
Naravno, ovo ne može biti ocena celog mesta, ali jeste lep i neponovljiv utisak o ljudima.
Ali koliko se obični ljudi pitaju danas, i ovde i tamo.
Čovek nije nastao od majmuna. Ali ako se ne potrudimo ovi današnji kreatori sveta dokazaće da se od svih ljudi pa i od Srba i od Bošnjaka, mogu napraviti itekako dobri majmuni.

Додај коментар