Љајић: Бошњаци треба да чувају интегритет Србије јер им и то даје аргументе за интегритет БиХ

ОЦЕНИО ДА СУ СРПСКО-БОШЊАЧКИ ОДНОСИ - КЉУЧ СТАБИЛНОСТИ ЦЕЛОГ РЕГИОНА

  • Расим ЉАЈИЋ: Бошњаци треба да наставе да одржавају културне и духовне везе са Босном и Херцеговином, што им устав и закони Србије омогућавају. Али, једина адреса за решавање свих њихових проблема је Београд, јер је то и њихов главни град“

        ПОТПРЕДСЕДНИК Владе Србије Расим Љајић рекао је агенцији Бета да јучерашња изјава Бакира Изетбеговића о Косову, „без обзира на то да ли је пренета веродостојно или није“, не би требало да буде разлог за замрзавање односа Србије и БиХ, или чак за њихово враћање неколико корака уназад, јер би се на тај начин изгубило драгоцено време у решавању отворених питања између Београда и Сарајева.

        Посебно због тога, истакао је Љајић, што та изјава не може произвести никакво практично правно дејство, чак и кад би то неко желео.

        „Због уставне конструкције и унутрашњих односа у Босни и Херцеговини - тема признавања Косова не може ни правно ни политички доћи ни на дневни ред институција у тој земљи, а камоли да се о њој расправља“, рекао је Љајић агенцији Бета.

        Поред тога, подвукао је Љајић, „Бошњацима би очување интегритета Србије требало да представља један од најважнијих интереса, јер из тога црпе аргументе и за очување интегритета Босне и Херцеговине“.

        Љајић је додао је председник Србије Александар Вучић претходних година уложио пуно напора на изградњи добрих односа Србије и Босне и Херцеговине и да би била велика штета да сада све то падне у воду.

        „Мислим да је потребно да наставимо са решавањем отворених питања у односима са БиХ, јер та земља је највећи спољнотрговински партнер Србије у региону. Осим тога, кључ укупне стабилности у овом делу Европе су мање - више, српско-бошњачки односи“, казао је Љајић.

        Што се тиче Санџака, Бошњаци треба да наставе да одржавају културне и духовне везе са Босном и Херцеговином, што им устав и закони Србије омогућавају.

        „Али, једина адреса за решавање свих њихових проблема је Београд, јер је то и њихов главни град. И то преко легитимно изабраних представника бошњачког народа, у демократској процедури и кроз институције система ове земље. То је принцип који треба да важи овде и на сваком другом месту“, рекао је Љајић.

        Он је нагласио и да је Санџаку потребна помоћ у развоју инфраструктуре, економском опоравку, запошљавању и новим инвестицијама.

        „Ми ћемо у тим областима тражити помоћ и на истоку и на западу и ко год може да помогне је добродошао. Али, када је у питању формулисање политичких захтева и потреба, представници народа у Санџаку су једини меродавни да о томе одлучују и артикулишу њихове интересе, јер су за то добили мандат од грађана на изборима“, рекао је он.

        „Мислим да смо на том пољу, захваљујући Влади Србије, без обзира на наслеђене и нагомилане проблеме, постигли велики напредак у последњих неколико година. То је један процес који се наставља и верујем да ћемо успети да економску ситуацију и инфраструктуру у Санџаку значајно поправимо“, закључио је Љајић.

        Према томе, како је истакао, два темељна принципа на којима почива стабилност Западног Балкана, а и шире, су неповредивост граница и немешање у унутрашње послове других држава.

        „Доследно спровођење тих принципа гарантује да регион из периода конфликта може да пређе у фазу развоја и напретка“, закључио је Љајић.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари