КУКАН: Кандидатура Србије је сто одсто сигурна!

ПРЕДСЕДНИК ОДБОРА ЕВРОПАРЛАМЕНТА ЗА ЈУГОИСТОЧНУ ЕВРОПУ

Едвард Кукан

  • Очекујем позитиван извештај који ће бити охрабрење за све проевропске снаге у Србији, али и оне у европским институцијама, како би следеће године Србија могла да се концентрише на испуњавању услова неопходних за још бржи европски пут – изјавио Кукан

  • Европски парламентарци, међутим, указују да је отворено питање датума почетка преговора

     БРИСЕЛ, (ФоНет) - Председник Одбора Европског парламента за сарадњу са Југоисточном Европом Едвард Кукан изјавио је да је сто одсто сигуран да ће Србија у извештају Европске комисије о напретку земаља у процесу евроинтеграција, 12. октобра, добити препоруку за кандидатски статус.

     „Ја сам 100 посто сигуран да ће Србија добити препоруку за кандидатски статус у том извештају. Ако буде још нешто поред тога, као бонус, ја ћу и то поздравити". рекао је Кукан за Дојче веле.

     Према његовима речима, "који год критеријуми се узму у обзир, Србија је урадила много позитивног на путу ка Европи и то се мора признати у овом извештају о прогресу".

     Кукан очекује да позитиван извештај буде и охрабрење за све проевропске снаге у Србији, али и оне у европским институцијама, како би следеће године Србија могла да се концентрише на испуњавању услова неопходних за још бржи европски пут.

     Европски парламентарци, међутим, указују да је отворено питање датума почетка преговора.

     „Када скупим све информације које сам добио последњих дана, реално је да се очекује позитиван одговор Европске комисије на захтев за кандидатски статус Србије“, каже за Дојче веле европски парламентарац Виктор Боштинару.

     „Убеђен сам", рекао је, "да ће се то десити и да ће европски Савет у децембру одобрити Србији статус земље кандидата".

     Остаје ту питање датума, подсетио је и изразио уверење да би "ако се све буде кретало добрим путем, Србија убрзо могла да буде и формални кандидат са датумом за почетак преговора.“

     Боштинару се нада да ће као члан делегације за сарадњу са Југоисточном Европом и председник групе „Пријатељи Србије“ у Европском парламенту, следеће године бити врло заузет око програма наставка евроинтеграционог пута Србије.

     „Дани Србије у Европском парламенту“ почели су у уторак увече у Бриселу отварањем изложбе Милене Павловић Барили.

     Да је неопходно више говорити о Србији као „кључном европском играчу“, сматра потпредседник Европског парламента, Мигел Анхел Мартинез.

     Он је поручио да док год цео Западни Балкан не буде потпуно интегрисан, Европској унији ће недостајати фундаментални део наслеђа, културе и политичког идентитета:

     „Зато желимо да процес приступних преговора за Србију почне што пре. Што пре започну ти преговори то ће бити боље и за Србију и за све нас“, поручио је потпредседник Европског парламента, али и члан неформалне парламентарне групе „Пријатељи Србије“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари