Ђурић поручио NATO да још не живимо под глобалном војном хунтом

ОШТРО ОДРЕАГОВАО НА ПРЕТЕЋЕ ТОНОВЕ И НЕИСТИНЕ НЕИМЕНОВАНИХ ПРЕДСТАВНИКА АЛИЈАНСЕ

  • „Ми, срећом, још не живимо у постапокалиптичном антиутопијском свету у коме ће нашим животима управљати некаква глобална војна хунта, и надам се да у таквом свету никада нећемо ни живети. Само у таквом свету би поруке какве смо данас имали прилике да чујемо посредством анонимних извора у Бриселу биле у складу са политичком реалношћу и логиком“
  • „Питам NATO где је уосталом био пет година, колико захваљујући Приштини касни спровођење дела Првог бриселског споразума који се односи на Заједницу српских општина, и од када је тумачење међународних споразума и вршење притисака да се они измене у мандату те алијансе? Наравно да то није у мандату NATO, али је зато у мандату NATO одржавање поретка успостављеног Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, у којој нема такозваног независног Косова за које лобира анонимни извор из Брисела“

           ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је данас да су "претећи тонови и неистине неименованих представника NATO-а наставак насиља" које је над Србима с Косова спроведено пре две недеље, као и "недопустиво мешање" у демократске процесе и настојања да се сукоби на Западном Балкану превазиђу мирним путем.

          "Мешање једне војне алијансе у спровођење и тумачење споразума које су Београд и Приштина постигли уз посредовање Европске уније јесте, најблаже речено, непремерено", навео је Ђурић.

          Он је рекао да би NATO, уместо што покушава да се меша у политичке процесе у демократској држави каква је Србија, требало да се боље стара о ономе што је у његовом мандату, а то је Резолуција 1244 Савета безбедности УН и безбедност неалбанског становништва на Косову, саопштила је Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.

          "Ми, срећом, још не живимо у постапокалиптичном антиутопијском свету у коме ће нашим животима управљати некаква глобална војна хунта, и надам се да у таквом свету никада нећемо ни живети. Само у таквом свету би поруке какве смо данас имали прилике да чујемо посредством анонимних извора у Бриселу биле у складу са политичком реалношћу и логиком", рекао је Ђурић.

          Званичници у седишту NATO у Бриселу раније су агенцији Бета рекли да "Ђурић није испоштовао нужну процедуру јер је послао захтев (властима у Приштини) после 17 часова у петак, дакле кад канцеларије више не раде, а списак људи у његовој пратњи је био непотпун и за косовске Албанце то је значило да поступак није испоштован".

          Ђурић је у саопштењу питао NATO "каква је сврха лажи да је прекршена процедура" наводима да је најава његовог одласка на Косово послата после радног времена у 17 часова, иако је, како је додао "послата у 9.44 сати, као што се може видети из званичне кореспонденције".

          Извори у Бриселу су агенцији Бета рекли да је дијалог Београд-Приштина суштински важан, а "многи споразуми нису спроведени" али да је добар корак што је најављено да ће управљачки тим почети с радом на статуту Заједнице општина са српском већином.

          Извори у седишту Атлантског савеза су оценили да је цела та ситуација с хапшењем Ђурића, "како год то зазвучало изненђјујуће, испала добро, јер се испоставило да је косовска полиција и специјална полиција врло професионална".

          Ђурић је у саопштењу навео да "Заједница српских општина има да буде формирана сасвим у складу са договорима постигнутим уз посредовање ЕУ, а не према вољи анонимних извора из NATO -а" и да и "нема тог 'анонимног извора' који ће у кафанском разговору поништити све што је постигнуто у вишегодишњем политичком и дипломатском процесу".

          "Питам NATO где је уосталом био пет година, колико захваљујући Приштини касни спровођење дела Првог бриселског споразума који се односи на Заједницу српских општина, и од када је тумачење међународних споразума и вршење притисака да се они измене у мандату те алијансе? Наравно да то није у мандату NATO -а, али је зато у мандату NATO -а одржавање поретка успостављеног Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, у којој нема такозваног независног Косова за које лобира анонимни извор из Брисела", навео је Ђурић.

          Он је додао да ће "наравно" Заједница српских општина бити финансирана и из Београда, јер то је један од исхода бриселског дијалога.

          "Цитираћу тачку 17д споразума са Приштином, у којој се наводи да ће Заједница српских општина, између осталог, бити финансирана из: 'прилога, бесповратних зајмова, донација, као и путем финансијске подршке других асоцијација и организација, домаћих и међународних, као и из Републике Србије'", наводи се у саопштењу.

          Канцеларија за КиМ демантовала наводе

  из NATO о хапшењу Ђурића на Косову

          Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије негирала је данас наводе из NATO -а да директор Канцеларије Марко Ђурић није уважио прописе кад је 26. марта ушао на север Косова после чега је ухапшен.

          Званичници у седишту НАТО у Бриселу раније су агенцији Бета рекли да "прво Ђурић није испоштовао нужну процедуру јер је послао захтев (властима у Приштини) после 17 часова у петак, дакле кад канцеларије више не раде, а списак људи у његовој пратњи је био непотпун и за косовске Албанце то је значило да поступак није испоштован".

          Канцеларија за Косово и Метохију је навела да ако је "Бетина информација аутентични став НАТО-а, онда она представља злонамерну дезинформацију и додатно сврставање уз Приштину, а против регионалне стабилности".

          "Чињенице у вези са одласцима директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића у нашу јужну покрајину су толико лако проверљиве да је готово невероватно да би се неко из NATO -а усудио да измишљајући факте јавно лаже и оправдава насиље маскираних бандита Приштине над голоруким српским народом", наводи се у саопштењу заменика директора Канцеларије за Косово и Метохију Душана Козарева.

          У саопштењу се наводи да се у писаној кореспонденцији у складу са Споразумом о посетама званичника јасно види да је информација о одласку Ђурића у Косовску Митровицу упућена "у петак, 23. марта, у 9.44 сати преподне, а не по завршетку радног времена, како тврди наводни извор из NATO -а".

          "Зато сматрам да је изјава о наводном закаснелом обавештењу о одласку Марка Ђурића на Косово и Метохију, коју је некакав неименовани званичник NATO дао агенцији Бета, или измишљена, или је можда уопште није дао неко из Брисела већ извор из Доњег Преказа", рекао је Козарев.\

          Он је навео и да зашто би неко ко говори истину био цитиран као неименовани извор, "јер анонимни извор је најчешће еуфемизам за лаж и спиновање, а они који у овако осетљивим стварима себи дозвољавају да збуњују јавност исфабрикованим рекла-казала информацијама такође нису без кривице".

          (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари