Чепурин: Русију и Србију спаја 1000 година братске љубави и узајамног разумевања

ПРИЈЕМУ ПОВОДОМ ДАНА РУСИЈЕ ПРИСУСТВОВАЛИ И АНА БРНАБИЋ, МАЈА ГОЈКОВИЋ, ИВИЦА ДАЧИЋ...

  • „Подржаћемо Београд по најсложенијим питањима, укључујући очување суверенитета и територијалног интегритета Србије. Знамо да су Срби отпоран народ. Подржаћемо Србију у тражењу прихватљивог компромиса са Приштином. Важно је да се он тражи без бахатог спољног притиска“
  • Све утакмице Србије и Русије на Светском првенству у фудбалу у РФ биће преношене на великом платну у београдском Руском дому

           АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је данас да две земље спаја 1000 година братске љубави и узајамног разумевања и најавио подршку Београду по "најсложенијим питањима".

          "Подржаћемо Београд по најсложенијим питањима, укључујући очување суверенитета и територијалног интегритета Србије. Знамо да су Срби отпоран народ. Подржаћемо Србију у тражењу прихватљивог компромиса са Приштином. Важно је да се он тражи без бахатог спољног притиска", рекао је Чепурин у Београду на пријему поводом Дана Русије.


          Он је, на свечаности у Амбасади Русије, казао да данашњем пријему присуствује "рекордан број" амбасадора западних земаља и додао да то "улива оптимизам".

          Чепурин је навео да је "хришћанство, односно православље, које је у Русију дошло у 10. веку из грчке Византије, учинило Русе и Србе не само браћом по крви, него и по вери".

          "Енергично ћемо развијати наше везе са Србијом у политичкој, економској, војнотехничкој и културној сфери. Развијаћемо везе између градова и региона", навео је руски амбасадор.

          Чепурин је оценио да је потребан "стабилан и безбедан свет, без господара и робова, без учитеља и ученика, свет сарадње и узајамног разумевања".          Најавио је да ће све утакмице Србије и Русије на предстојећем Светском првенству у фудбалу у Русији бити преношене на великом платну у београдском Руском дому.

          Пре Чепуриновог обраћања пуштен је видео снимак поруке коју је председник Србије Александар Вучић јутрос упутио грађанима и председнику Русије Владимиру Путину, поводом националног празника те земље.

          Дан Русије се обележава у знак сећања на усвајање Декларације о државном суверенитету Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике 12. јуна 1990. године. Том Декларацијом је означен почетак уставних реформи у Русији, тада једној од 15 република бившег Совјетског Савеза.

          Пријему су присуствовали председница Владе Србије Ана Брнабић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министри у Влади Србије Ивица Дачић, Небојша Стефановић, Зоран Ђорђевић и Вања Удовичић, лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, представници политичких странака, дипломатског кора, Војске Србије, верских заједница и друге званице.

           (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари