Брнабић: Србији је потребна нова парадигма раста заснована на знању и иновацијама

ПОСЕТИЛА ИНОВАЦИОНИ ЦЕНТАР ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКОГ ФАКУЛТЕТА У БЕОГРАДУ

* Представљени бежични сензорски систем за анализу покрета људи и аутоматску детекцију поремећаја и падова - СЕНСY, затим модул сензора за бесконтактну детекцију људског присуства у различитим окружењима и Кинецт технологије за едукацију и интерактивну терапију деце са аутизмом

         ПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетили су Иновациони центар Електротехничког факултета Универзитета у Београду, где су им презентована три пројекта која се реализују у том центру, а премијерка је тим поводом рекла да је ЕТФ и Иновациони центар одличан пример знања у Србији.

         „Србији је потребна нова парадигма раста, потребно нам је друштво и економија која се заснива на знању, иновацијама, много већим инвестирању у истраживање и развој и много већа повезаност између науке и привреде. Овај центар у пракси показује све то”, казала је Брнабић.

         Додала је да је поносна што у Србији постоји такав центар, који сарађује са компанијама као што су Сименс и Мерцедес.

         Навела је да ће на састанку који ће имати на ЕТФ разговарати о томе како влада може још више да помогне факултету и Институту и навела да се већ планира шта ће се радити 2019. и 2020. године.

         „За нас је важно и да ЕТФ и Иновациони центар учествују и у програму преквалификација, што је важно као један од начина и новог запошљавања и развоја нових вештина, али и тога да макар на почетном нивоу имамо више људи на тржишту који нам фале. Они су крајем маја, почетком јуна, завршили овде програм квалификације за 80 кандидата, од којих је 18 већ запослено”, рекла је Брнабић и позвала их да се прикључе и следећем кругу преквалификација.

         Пројекти који су презентовани су бежични сензорски систем за анализу покрета људи и аутоматску детекцију поремећаја и падова - СЕНСY, затим модул сензора за бесконтактну детекцију људског присуства у различитим окружењима и Кинецт технологије за едукацију и интерактивну терапију деце са аутизмом.

         Бежични сензорски систем за анализу покрета људи користи се за анализу хода на Клиници за неурохирургију Клиничког центра Србије и Клиници за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ у Београду, а омогућава детаљну анализу ефеката рехабилитације након можданог удара, праћење напретка Паркинсонове болести и ефеката терапије, као и аутоматску детекцију поремећаја у ходу и детекцију падова.    

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари