Брнабић: Србија ће најкасније у пролеће 2019. постати пуноправни члан ЦЕРН

ОДЛУКУ О ЧЛАНСТВУ МОРАЋЕ ДА ПОТВРДЕ И ВЛАДА И СКУПШТИНА СРБИЈЕ И УНЕСКО

* Посетила лабораторију пројекта „Атлас“ и рекла: „Јједан од бенефита  чланства биће могућност  да студенти и научници из Србије, докторанди и постдокторанди могу да раде на пројектима ЦЕРН-а. То је оно што неће утицати на одлив мозгова, већ управо супротно - људи ће желети да остану на нашим универзитетима, институтима, јер ће бити у прилици да сарађују са ЦЕРН-ом

___________________________________________________________________________

         ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић, која борави у посети Европској организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН), посетила је и лабораторију пројекта „Атлас”, и поручила да се нада да ће Србија до краја ове или почетком следеће године постати њен пуноправни члан.

         Брнабић је истакла да на томе радимо већ дуги низ година и да је један од бенефита управо да студенти и научници из Србије, докторанди и постдокторанди могу да раде на пројектима ЦЕРН-а.

         „То је оно што неће утицати на одлив мозгова, већ управо супротно - људи ће желети да остану на нашим универзитетима, институтима, јер ће бити у могућности да сарађују са ЦЕРН-ом. То је један од разлога зашто сам ја данас овде и зашто се трудимо да постанемо пуноправни члан”, рекла је Брнабић за Танјуг.

         Подсетила је да је Београд раније ове године посетила делегација ЦЕРН-а, чији је извештај о нашој земљи позитиван.

         „Ја сам и дошла са министром просвете и науке Младеном Шарчевићем, да кажемо још једном да смо јако заинтересовани и да ће Влада Србије стати уз научне институте и универзитете у овом изазовном задатку и да смо намерни да се придружимо ЦЕРН-у”, подвукла је Брнабић.

         Навела је да крајем септембра Савет ЦЕРН-а треба да усвоји извештај о Србији, након чега треба да донесе одлуку о пуноправном чланству. Затим, ту одлуку треба да потврде Влада Србије и парламент, а затим и Унеско, а након тога следи церемонија подизања заставе.

         „Надам се томе најкасније до краја првог квартала наредне године”, рекла је Брнабић.

         Додала је да је у лабораторији срела наше научнике са Института за физику и Универзитета у Новом Саду, који раде на пројекту Атлас.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари