Брнабић: Ниједан инвеститор није отказао долазак у Србију - није било ни померања датума

ОБЕЋАЛА ДА ЋЕ НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИ ПАРК У НИШУ БИТИ ОТВОРЕН НАЈКАСНИЈЕ ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ

* Оценила да је Србија у време кризе изазване епидемијом корона вируса показала да може све сама да произведе и да буде конкурентна

* Нагласила да страни држављани који улазе у Србију треба да имају негативан "ПЦР тест" и одобрење комисије Владе Србије, уз напомену да, "уколико су посебно важни за српску привреду", могу да дођу и без негативног "ПЦР теста"

* Држављани Србије, како је објаснила, могу да уђу и изађу из Србије када год желе и они не морају да буду у самоизолацији, односно могу нормално да уђу и да се крећу ако имају негативан "ПЦР тест" на уласку у земљу, а уколико га немају, могу се тестирати и у Србији

_____________________________________________________________________

         ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић најавила је отварање Научно-технолошког парка у Нишу најкасније за две недеље и рекла да ће држава наставити да улаже у тај сектор.

        Брнабић, која је посетила Научно-технолошки парк у Београду, истакла је да је Србија у време кризе изазване епидемијом корона вируса "показала да може све сама да произведе и да буде конкурентна", објављено је на сајту Владе.

        Она је рекла да се у кризи видео сав потенцијал, креативност, знање, иновације и таленат, наводећи да је у "Галеници" произведен хлорокин, а да је затим направљен и први домаћи респиратор.

        "Србија је имала једну од најмањих стопа смртности од КОВИД-19 и успела да произведе све што је потребно да се избори са епидемијом", оценила је премијерка и нагласила да је "важно да се улаже у праве ствари – визију, креативност и иноваторе".

        Додале је да је прошле године у Србији, у сарадњи са Европском инвестиционом банком, уложено 420.000 евра у опрему коришћену "на начин на који нисмо ни мислили да ће бити: да помогне нашем здравственом систему, пре свега здравственим радницима".

        Та опрема је у Научно-технолошки парк стигла у децембру прошле године и њеном употребом је одштампано 15.000 визира, заштитне маске и заштитна одела.

        "Ниједан инвеститор није отказао долазак у Србију и није било померања датума доласка", рекла је Брнабић која очекује запошљавање и на томе, како је рекла, базира свој "умерени оптимизам за 2020. годину".

        Истакла је и да је задовољна како се пуни републичка каса, додавши да то свакако нису приходи који су уобичајени, али јесу бољи од пројектованих када је почела криза с болешћу КОВИД-19.

        По њеним речима, Србија је у марту имала привредни раст између пет и 5,2 одсто, што је давало наду да се ова година може привести крају с минималним економским падом од минус 1,8 или с благим растом.

        "У априлу ће бити значајан пад и то се већ види по индикаторима као што су потрошња електричне енергије и приходна страна буџета, док се у мају привреда покренула", указала је премијерка.

        Изразила је жаљење што је буџет "који је био изразито инвестициони ове године" морао да буде "мало лимитиран", али и додала да су настављени сви основни инфраструктурни пројекти и пројекти у области истраживања и развоја.

        Најавила јемогућност ребаланса државног буџета за ову годину, у зависности од прилива прихода, али "пошто за сада све иде добро, са тим ће се сачекати".

        Брнабић је подсетила да страни држављани који улазе у Србију треба да имају негативан "ПЦР тест" и одобрење комисије Владе Србије, уз напомену да, "уколико су посебно важни за српску привреду", могу да дођу и без негативног "ПЦР теста".

        Држављани Србије, како је објаснила, могу да уђу и изађу из Србије када год желе и они не морају да буду у самоизолацији, односно могу нормално да уђу и да се крећу ако имају негативан "ПЦР тест" на уласку у земљу, а уколико га немају, могу се тестирати и у Србији.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари