БиХ ће поводом Косова и Метохије имати исти став као и Србија

ДОГОВОР АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА СА ДРАГАНОМ ЧОВИЋЕМ, БАКИРОМ ИЗЕТБЕГОВИЋЕМ И МЛАДЕНОМ ИВАНИЋЕМ

  • Председавајући Председништва БиХ Драган ЧОВИЋ: БиХ ће своју спољну политику, везано за сва унутрашња питања која се тичу Србије, усклађивати са Београдом. Када је у питању било које унутрашње питање које се тиче Србије, став три члана председништва је да ће у вођењу спољне политике БиХ прилагођавати стајалиштима Београда”
  • Бакир Изетбеговић се није сложио са тим ставом: „Међународну политику БиХ водиће ова три човека (чланови Председништва БиХ), и она ће се водити у Сарајеву. Наравно, и те како ћемо узети у обзир ставове суседних земаља, јер живимо са Србијом и живимо са Хрватском, као и са ЕУ, где смо преузели обавезе у процесу интеграција. Али, мој став је да се спољна политика води у БиХ“
  • ВУЧИЋ: Србија је предложила у виду нон-пејпера да земљиште на којем су хидроелектране „Зворник“ и „Бајина Башта“ буде у целини на територији Србије и да је заузврат спремна да да четири, односно 19 хектара земљишта на другом месту, где год БиХ то буде желела
  • Србији је важна пруга Београд-Бар, око Штрпца. За то нуди исту површину у метрима квадратним. Србија би и око пруге Рудо-Прибој, која иде кроз три уместо две границе, дала земљиште квадратни метар за квадратни метар опет у договору са БиХ

        БОСНА и Херцеговина ће у вези питања Косова и Метохије имати исти став као и Србија, све док Србија не заузме другачији став, договорено је данас на састанку председника Србије са члановима Председништва БиХ.

        Председник Србије је то рекао на конференцији за новинаре и објаснио да је то став Председништва БиХ и истакао да није у питању само став српског члана тог тела.             

        Како је рекао, друге две најважније политичке теме о којима је разговарано данас у Београду су питање граница и аутопут Београд - Сарајево. 

        Вучић је открио да је Србија данас на састанку с члановима Председништва БиХ предложила у виду нон-пејпера да земљиште на којем су хидроелектране Зворник и Бајина Башта буде у целини на територији Србије и да смо заузврат спремни да дамо четири, односно 19 хектара земљишта на другом месту, где год БиХ то буде желела.

        Он је, на заједничкој прес конференцији пренео да су представници Председништва БиХ имали другачији предлог, у виду статуса тих електрана, али и да ће се о томе још разговарати.

        Такође, предложено је да дође и до размене територија код Прибоја и Руда, „метар за метар”.

        „Нама је важна пруга Београд-Бар, око Штрпца. То бисмо ми узели и понудили бисмо исту површину у метрима квадратним”, казао је Вучић.

        Како је рекао, Србија би и око пруге Рудо-Прибој, која иде кроз три уместо две границе, дала земљиште квадратни метар за квадратни метар опет у договору са БиХ.

        „Реч је о малим површинама и замени територије у том делу. Верујем да ће моћи да се постигне озбиљан напредак”, рекао је Вучић.

        Додао је да је данас разговарао са члановима Председништва БиХ о свим питањима, да Човића сматра и пријатељем и да, иако је он Србин, а Човић Хрват, сматра да и по том питању имају сличне ставове и да би се, чини му се, разумели врло добро.

        Упитани да ли су оптимисти да ће питање границе бити решено до краја године, како су раније најављивали, Вучић је рекао да није претерани оптимиста, али да ће учинити све да се то питање што скорије реши, док је Човић рекао да је он можда и превелики оптимиста, те да је уверен да ће чланови босанског председништва ускоро усагласити ставове и таквим решењем изаћи и у јавност.

        Вучић је одговарајући на то питање рекао да у суштини није чуо шта је то што би бошњачку страну задовољило, али је поновио како је то питање предложила Србија да се реши, а да је Србија чак у међувремену понудила „нон пејпер” и да сад чека одговор БиХ.

        Како је рекао, предлог Србије је оно о чему се разговарало и приликом састанка у Сарајеву, а то је да граница иде административном линијом тамо где су хидроелектране, а да Србија има право службености на 99 година.

        „Иако знате да Србија има на хидроелектранама и власништво и државину, а ми смо спремни да покажемо и папире о томе”, приметио је.

        У складу с тим, додао је, ми смо правили наше предлоге, а да ли ће бити прихваћени, видећемо, али ми смо спремни да разговарамо у тим оквирима.

        „Мислим да сам разумео и шта су бошњачки ставови, потпуно сам разумео шта су ставови хрватског члана и српског, али они ће доћи с јединственим ставом, а ми ћемо то да поштујемо”, поручио је Вучић.

Човић: За отклањање отворених питања на линији Београд - Сарајево

        БиХ ће своју спољну политику, везано за сва унутрашња питања која се тичу Србије, усклађивати са Београдом, рекао је данас председавајући Председништва БиХ Драган Човић.

        „Када је у питању било које унутрашње питање које се тиче Србије, став три члана председништва је да ће у вођењу спољне политике БиХ прилагођавати стајалиштима Београда”, рекао је Човић.

        Он је додао да БиХ мора решити питање граница и сва отворена питања са Србијом, али и Хрватском, као што је решено са Црном Гором.

        „Са Црном Гором смо решили питање границе и оставили иза себе скоро сва отворена питања, тако ћемо морати решити и са Србијом и Хрватском”, рекао је Човић у Београду.

        Он је додао да су се, у разговорима три члана Председништва БиХ и председника Александра Вучића, доминантне теме односиле су се на побољшање билатералне сарадње и отклањање отворених питања која оптерећују односе две земље.

        Отклањање баријера, како је рекао, важно је како би се остварила боља трговинска сарадња.

        „Модел за решавање питања инфраструктуре и границе мислим да смо у Сарајеву дефинисали и штета је што ово време нисмо адекватно искористили”, рекао је Човић.

        Питање границе је приоритет, рекао је он, јер је сигуран да ће се то питање појавити као препрека на њиховом кандидатском путу ка ЕУ.

        „Надам се да ћемо брзо решити питање граница са Србијом. Стало нам је да добијемо кандидатуру”, појаснио је он.

Вучић: Ништа Србија не дугује...

        БиХ ће у Србији увек имати партнера који је спреман да помогне, али приче о наводном дугу Србије од 3,4 милијарде према БиХ за поплављено земљиште су „празне приче” за новине и за то не постоји правни основ, каже председник Србије Александар Вучић.

        Вучић је то рекао новинарима након састанка са члановима Председништва БиХ, а упитан да ли се разговарало о исплати дуга Србије према БиХ, на основу неисплаћених накнада за коришћење хидропотенцијала за потребе рада хидоелектрана „Бајина башта” и „Зворник”.

        На питање новинара да ли је било речи о исплати дуга, Вучић је узвратио контрапитањем: „Јел' имате ви неки папир да то поткрепите?”.

        Он је подвукао да не постоји папир којим би могла да се поткрепи тврдња да Србија дугује 3,4 милијарде БиХ за потопљено земљиште.

        „Глава ме заболи када такве глупости слушам”, рекао је Вучић.

        „Слушам приче прво о изливању наше воде, колико треба да се плати Рогатици, Сребреници, Бартунцу, Вишеграду, Зворнику... и онда кажемо да нема проблема даћемо вам пара, али не зато што имате правни основ - ако га имате, тражите на суду, па ћете да видите да немате правни основ... То су празне приче за новине, јер је Србија лака мета, па удри колико можеш по Србији, утолико је боље и лакше. Волео бих да неко размишља о томе да стварно гради пријатељске односе”, рекао је Вучић.

        Како је рекао, није проблем да Србија издвоји новац, па и да га поклони, јер је ионако реч о местима у Републици Српској, али је истакао да се Србији не може „стављати нешто” што није пресуђено ниједним актом.

        „Него то неко негде мисли... Кад бих вам ја рекао шта мисли мој отац о његовим спаљеним кућама у Бугојну, колико мисли да треба пара да добије, а још му нико није ни динар понудио, а све куће Вучића у Бугојну спаљене... Никад то питање нисам потегао, нити мислим да о томе треба да се прича, дајте да причамо о ономе што је реално”, рекао је председник Србије.      

БиХ један од најзначајнијих трговинских партнера Србије

        Спољнотрговинска размена између Србије и Босне и Херцеговине у првих десет месеци је 1,424 милијарде евра, и та размена сваке године расте за 200 милиона евра, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

        То, како је рекао, сврстава БиХ на место једног од најважнијих трговинских спољнотрговинских партнера Србије, као и обрнуто.

        „Економски резултати и сарадња Србије и БиХ су чак и изнад нивоа политичких односа, које не бих оценио као лоше”, рекао је Вучић на прес конференцији након састанка са члановима Председништва БиХ.

        Он је назначио је да од последњег сусрета званичника, преко тимова Владе Србије и Већа министара БиХ, отклоњено неколико баријера у трговини, чиме можемо да се похвалимо.

        Вучић је навео да су отклоњене баријере за извоз пилећег меса и прерађевина, као и пива из БиХ у Србију, а очекује се да БиХ отклони баријере за извоз пива из Србије у БиХ.

Изетбеговић „исправља” Вучића и Човића 

        Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић релативизовао је данас став који су новинарима изнели председник Србије Александар Вучић и председавајући Председништва БиХ Драган Човић да ће спољна политика Сарајева у вези са отвореним унутрашњим питањима Србије, бити прилагођавана ставовима Београда.

        Наиме, иако је на прес конференцији у име Председништва БиХ говорио Човић, Изетбеговић је на самом крају конференције „упао” у реч Човићу, рекавши да „мора нешто да појасни”, у вези тога „да ће БиХ водећи своју међународну политику чекати на став Београда”.

        „Међународну политику БиХ водиће ова три човека (чланови Председништва БиХ), и она ће се водити у Сарајеву. Наравно, и те како ћемо узети у обзир ставове суседних земаља, јер живимо са Србијом и живимо са Хрватском, као и са ЕУ, где смо преузели обавезе у процесу интеграција. Али, мој став је да се спољна политика води у Босни и Херцеговини и ја сам молио Човића да то изнесе као свој став, а не као став Председништва”, рекао је Изетбеговић.

        Након тога, реаговао је председник Вучић и уз осмех рекао: „Е, овако вам изгледа све. Ја сам цитирао шта сам добио у току званичних разговора, али овако вам изгледа и око Косова, и око граница”, рекао је Вучић.

Вучић: Хрватски закон тежак за нас, ускоро с Пуповцем о томе

        Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је одлука хрватског Сабора о усвајању Закона о бранитељима, где је Србија означена као агресор, веома тешка за Србију, те да не може да остане без нашег одговора.

        Вучић је на конференцији за новинаре са члановима Председништва БиХ, на питање да ли је о томе разговарао са Драганом Човићем и како коментарише то да су српски заступници у Сабору били уздржани, рекао да није време да то данас коментарише, али да је то тешка ствар за Србију и да је за нас немогуће да остане без одговора.

        Како је рекао, ускоро би требало да се састане са лидером СДС Милорадом Пуповцем и да ће му „у лице” рећи све што мисли о томе.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари