Београд у октобру домаћин министарског самита о иновацијама 17+1

МИНИСТАР ПОПОВИЋ: СРБИЈА ЋЕ ПОСТАТИ ГЛАВНИ ТЕХНОЛОШКИ ПАРТНЕР КИНЕ У ЕВРОПИ

* Амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо: И иновације ће бити једна од најзначајнијих области за сарадњу Кине и Србије у будућности. Зато посебан значај има изградња Индустријског парка у Борчи за даље унапређење наших односа

___________________________________________________________________________

         БЕОГРАД ће у октобру бити домаћин министарског самита о иновацијама у оквиру механизма сарадње Кине и 17 земаља Централне и источне Европе 17+1, потврђено је на састанку који су одржали министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић и амбасадорка НР Кине у Србији, Чен Бо.

         На састанку је истакнуно да ће на Самиту у Београду учествовати кинески министар за науку и технологије, Ванг Џганг, те да је овај Самит најзначајнији догађај за Кину у области иновација у Европи.

         Поповић је информисао амбасадорку Бо о састанцима које је одржао током недавне посете Кини, где је учествовао на Другом кинеском дигиталном самиту у граду Фуџоу. Он је навео да је током боравка у Кини разговарао са лидерима највећих кинеских дигиталних компанија, као што су Алибаба, Тенцент, Нет Драгон, Баиду и другим, које је позвао да отворе своје иновационе и развојне центре у Српско-кинеском индустријском парку у Борчи.

         Он је навео да ће изградњом тог парка Србија постати главни технолошки партнер Кине у Европи у оквиру иницијативе „Појас и пут“.

         Амбасадорка Бо је навела да ће иновације бити једна од најзначајнијих области за сарадњу Кине и Србије у будућности. Она је изразила задовољство растом билатералних односа две земље у области иновација и дигитализације, посебно истакавши значај изградње Индустријског парка у Борчи за даље унапређење тих односа.

         Поповић се захвалио амбасадорки Бо на принципијелној подршци Кине у погледу заштите територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Косова. Истовремено, он је истакао да ће Србија наставити да пружа снажну подршку политици „једне Кине“.

         (саопштење кабинета Ненада Поповића, министра за иновације и технолошки развој)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари