Анђелковић: Додик је имао пуно право да на београдском самиту Несврстаних наступи у име Српске

ЏАФЕРОВИЋ ДЕМОНСТРИРА НЕМОЋ И МРЖЊУ САРАЈЕВА ПРЕМА СРПСКОЈ

* Политички аналитичар Драгомир АНЂЕЛКОВИЋ: „БиХ у Дејтонском споразуму није дефинисана као држава него као државна заједница, која се састоји од два ентитета, па су изворна овлашћења на ентитетима. Из тога се види да су ентитети заправо државе обједињене у ширу државну заједницу  и да имају право и на међународно представљање

* “Сарајевска елита није схватила Дејтон као завршетак рата – наглашава Анђелковић - већ као основ за ново деловање против Српске. Све оно што нису постигли у рату и све што је гурнуло БиХ у сукоб, они су покушали да заузму у миру уз помоћ дела међународне заједнице, отимајући овлашћења од Републике Српске”

_________________________________________________________

       ПОЛИТИЧКИ аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је да ентитети у БиХ имају право на међународно представљање, те оценио да оптужбе и увреде бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића на рачун српског члана тог тела Милорада Додика показују немоћ и мржњу Сарајева према Републици Српској.

       Анђелковић каже да није тачно ништа од Џаферовићевих тврдњи да Додик на самиту “Несврстани 2021” у Београду “није могао да представља Републику Српску јер ентитети нису субјект међународног права”, као ни да наступа ни у име БиХ “зато што није председавајући Председништва”.

       Наводећи да БиХ, према Дејтонском споразуму, није дефинисана као држава него као државна заједница, која се састоји од два ентитета, Анђелковић је напоменуо да су изворна овлашћења на ентитетима.

       “Из тога се види да су ентитети заправо државе обједињене у ширу државну заједницу. Ентитети имају право и на међународно представљање и на вршење свих оних функција које им припадају”, указао је Анђелковић.

       Он сматра да Џаферовићева изјава највише говори о намјерама сарајевских политичких кругова, као и о коријенима кризе у БиХ.

       “Из ње се види да муслимански политичари теже једноумљу и централизацији. Њима је циљ да потпуно обесмисле улогу Републике Српске и положај српског и хрватског народа у БиХ”, оценио је Анђелковић.

       Према његовим речима, политичари из Сарајева легалне представнике Срба покушавају да онемогуће да представљају свој народ и ентитет.

       “Сарајевска елита није схватила Дејтон као завршетак рата већ као основ за ново деловање против Српске. Све оно што нису постигли у рату и све што је гурнуло БиХ у сукоб, они су покушали да заузму у миру уз помоћ дела међународне заједнице, отимајући овлашћења од Републике Српске”, напоменуо је Анђелковић.

       Закључивши да у томе нису успели до краја, он је уверен да их сада јако боли чињеница што је Српска и даље витална и што има таквог лидера као што је Додик, који може да је представља у међународним односима.

       Анђелковић је нагласио да Џаферовићеве поруке, иако су израз немоћи и мржње, треба да буду упозорење Србима у Српској како би прошли када би прихватили превару коју им нуде кругови са Запада и из Сарајева.

       “Ако би Срби насели на ту превару и међусобно се сукобили, довели би свој народ дотле да буде обична раја, а такви као Џаферовић њима би владали као у доба Турака”, упозорио је Анђелковић.

       На Џаферовићев коментар да “Додик не представља Српску, већ срамоти и њу и српски народ, као и да његов начин обраћања није примерен државничким скуповима”, Анђелковић каже да је потпуно јасно да Додик легитимно представља Републику Српску.

       Према његовим ријечима, Додиков начин обраћања је нешто што може да се свиди или не свиди грађанима Српске који су га изабрали.

       “Џаферовића то не треба да се тиче, осим ако себе не доживљава као грађанина Републике Српске. Додик није неко за кога је он гласао, нити има право да даје суд о томе”, поручио је Анђелковић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари