Шиптари у режији Приштине барикадама онемогућили Вучића да стигне у село Бање

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ СЕ МЕШТАНИМА КОЈИ СУ ГА ЧЕКАЛИ ОБРАТИО ТЕЛЕФОНОМ – ПРЕКО РАЗГЛАСА

* Рекао им: „Молимо да се држите, помоћи ћемо колико можемо”, рекао је Вучић. „Надам се да ћемо се видети у бољим приликама. Желим здравље и све најбоље вашим породицама”

* Нагласио да се, упркос свему, нада да људима са југа КиМ који долазе на скуп у Косовску Митровицу неће ништа да се догоди, такође ни онима из Поморавља, док они из Метохије свакако неће доћи. Обећао је да ће наћи начин да дође да и њих посети

* Александар ВУЛИН: „Немојте ме ни питати како ће Србија реаговати ако нападну председника. Немојте молим вас то да ме питате. Знате шта бих о томе рекао. Нећу то да кажем, али знате како бисмо реаговали

_________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се телефоном мештанима Бања, српске енклаве у општини Србица, у коју данас није могао да стигне након што су ветерани ОВК поставили барикаде на путевима јужно од Ибра.

         Вучић је говорио телефоном, са пута где га је зауставила патрола КПС и онемогућила пролаз ка Бањама, а мештани су га слушали преко разгласа. Рекао је да му је жао што су га приштинске власти спречиле да дође у њихово село.

         Поједини међу окупљенима, узнемирени, иначе, целом ситуацијом и рафалима које су током ноћи чули око свог села, нису крили сузе.

          „Молимо да се држите, помоћи ћемо колико можемо”, рекао је Вучић. „Надам се да ћемо се видети у бољим приликама. Желим здравље и све најбоље вашим породицама”, рекао је председник Вучић.

         Указао је да неки воле пушке да спремају, имајући на уму данашње блокаде које су поставили Албанци, како би га спречили да оде у Бање.

         Вучић је поручио да он и српски народ неће на пушке позивати никада. „Али, никада нећемо дозволити да се пушкама и свим другим иживљавају на нашем народу”, рекао је Вучић у Косовској Митровици након што је положио венац на место где је убијен Оливер Ивановић.

         Жао му је, каже, нашег народа у месту Бање, где су се људи спремали за ту посету, спремали погаче, али најавио и да хладне главе жели да се обрати на скупу у Митровици. Навео је да су на барикадама „нама позната имена”, да је ту Љуштаку, затим Јашаријев синовац и да је јасно да иза свега стоји званична Приштина.

         Пуцали су три пута, шенлучили, не могу да угрожавам наше становништво и подсетио да су се Срби у месту Бање спремали за ту посету. „Неки воле пушке да спремају, не волим пушке али нисам их ни уплашен. Ја их на пушке нећу позивати никада, али никада нећемо дозволити да се пушкама и свим другим иживљавају на нашем народу”, рекао је Вучић.

         (Танјуг)

         Кфор и КПС нису гарантовали безбедност

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић претходно је ипак, упркос томе што је влада Косова отказала његову посету селу Бање, јер Кфор и КПС не могу да му гарантују безбедност, кренуо пут те српске енклаве, у општини Србица.

         Вучић је раније, у Звечану, изјавио да ће, упркос вестима о блокадама пута, којим данас треба да прође ка селу Бање, покушати другим, околним путем да стигне до тог села у србичкој општини, али је изразио сумњу да ће успети да стигну.

         „Али, тешко да ћемо стићи...Видећемо”, рекао је Вучић и замолио српске медије да остану у К. Митровици и не крећу тим путем. Према сазнањима Танјуга, Кфор и КПС су обавестили делегацију председника да не могу да обезбеде тај део његове трасе, нити могу да му гарантују безбедност.

         Вучић је потврдио да је јутрос добио те поруке, а подсетио је да је тај део његове посете КиМ јуче био одобрен.

         Пренео је информације које је добио - да је извесни Рахим Геци пуцао из свог наоружања, ваљда, каже, да покаже да је много јак.

         „Треба да се тресем од страха, мислили су ваљда да никада нећу сазнати имена људи који то раде. Сада су организовали блокаде буквално свуда и то се види да је организовано пошто те врсте спонтаности код Албанаца нема, није је никада ни било”, рекао је.

         Знамо, каже, и ко су лица која учествују и ко су прави организатори, али то показује нешто друго: „Показује немоћ и да нису у стању да чују чак ни поруке мира, и да разумеју да неко жели да преокрене будућност”, оценио је Вучић.

         „Останите овде, а ми ћемо да пробамо..Ако успемо, успемо, ако не, вратићемо се и видећемо како и шта даље... Осим ако у међувремену и те друге путеве не заузму”, рекао је Вучић.

         Рекао је да су заузели чак и пут ка Преказу, као да је неко тамо хтео да иде.

         „Много смо жељни да идемо у Преказе... тамо је само Милутиновић добио гласове... на изборима који нису ни отворени”, приметио је Вучић и додао да и у оваквим ситуацијама, када је мало шта смешно, мора човек и да се нашали. „Ово, нажалост, говори о томе да наша испружена рука неретко остаје у ваздуху, али то неће променити политику Србије”, поручио је Вучић.

         Каже и да то што Албанци данас мрзе њега, или Србију или Србе много више говори о њима, али и да се плаши да у будућности у Србији, после његовог одласка са власти, неће доћи неко ко ће више желети или неће бити лако да дође неко ко ће више желети да имамо дуготрајан мир са Албанцима.

         „Али, то говори о њиховој незрелости и свему ономе кроз шта смо пролазили у неком ранијем периоду”, навео је Вучић. „Зато је важно да сачувамо наш народ”, поручио је Вучић и додао да се нада да људима са југа КиМ који долазе на скуп у Косовску Митровицу неће ништа да се догоди, такође ни онима из Поморавља, док они из Метохије свакако неће доћи. Обећао је да ће наћи начин да дође да и њих посети.

         (Танјуг)    

         Вулин: Све што Вучић нареди,

              војска ће извршити

         МИНИСТАР одбране Александар Вулин рекао је да ће Војска Србије поштовати одлуке председника Србије и врховног команданта Александра Вучића и да ће све што он буде наредио бити спроведено.

         „Председник је врховни командант Војске Србије и све што он буде рекао биће спроведено. Он може да нареди употребу војске и све што он буде рекао биће спроведено. Он је тај који ће о томе одлучити. Ако он каже да треба обезбедити његову безбедност или да прође до места где хоће, то ће бити обезбеђено”, казао је Вулин.

         Упитан како ће Србија реаговати ако нападну председника, Вулин је казао да га то не питају.

         „Немојте ме ни питати. Немојте молим вас то да ме питате. Знате шта бих о томе рекао. Нећу то да кажем, али знате како бисмо реаговали”, казао је Вулин за ТВ Пинк.

         Реагујући на вест да је председник Србије кренуо ка Бањама, након што су привремене косовске власти одлучиле да откажу тај део посете, казао је да Вучић показује храброст, не угрожавајући никога, те да ризикује сопствену главу.

         Министар одбране Александар Вулин је затим изненада и без образложења напустио студио Пинк тв, где је гостовао у Јутарњем програму. 

         (Танјуг)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари