У Северодвинску поринута у море подморница која ће носити шест разорних подводних апарата „Посејдон“

ДОБИЛА ЈЕ ИМЕ „БЕЛГОРОД“, А ШТАБ РАТНЕ ФЛОТЕ РФ ТВРДИ ДА ИМА „ЗАЧУЂУЈУЋЕ МОГУЋНОСТИ“     

* Стратешки беспилотни апарати „Посејдон“ крећу се  и на великим дубинама (већим од једног километра) неколико пута брже од данас најбржих ратних бродова, подморница и торпеда. Моћи ће да носе и нуклеарне бомбе, а да самостално плове фактички неограничено дуго јер ће имати сопствени мали атомски мотор

____________________________________________________________________

         РУСИЈА је поринула у воду своју прву атомску подморницу која ће носити подводне апарате „Посејдон“ који су озбиљно забринулу Пентагон још у марту прошле године када је Владимир Путин открио да његова ратна флота само што их није увела у употребу.

         Реч је о порморници пројекта 09852 „Белгород“ која саграђена у војном бродоградилишту „Севмаш“ у (Северодвинску.

         Путин је захваљујући телемосту онлајн посматрао спушртању „Белгорода“ у воду. У складу са традицијом, њен командир Андреј Аљохин – о корпус подморнице је разбио боцу шампањца.

         Потом је начелник Главног штаба Ратне флоте РФ вице-адмирал Андреј Воложинскиј, у кратком говору је указао да Русија са „Белгородом“ добија подморницу „зачуђујућих могућности“ која  ће „гарантовати безбедност земље“.

         Још је додао: „Ова подморница је празник наше конструкторске мисли“.

         „Белгороду“ сад предстоје стандардна такозвана „државна тестирања“. Реално ће запловити у другој половини 2020-те.

         Техничке карактеристике „Белгорода“ су потпуна тајна.

         Незванично, ова подморница ће моћи да истовремено носи шест стратешких беспилотних апарата „Посејдон“ који ће бити у стању да се крећу великом брзином и на великим дубинама (већим од једног километра). Неколико пута брже од данас најбржих ратних бродова, подморница и торпеда.

         Моћи ће да носе и нуклеарне бомбе, а да самостално плове фактички неограничено дуго јер ће имати сопствени мали атомски мотор.

         Други носилац „Посејдона“ биће подморница „Хабаровск“ која треба да буде поринута кроз годину дана.

         Амерички медији су писали да ће нуклеарне главе „Посејдона“  имати разорну снагу од „неколико десетина мегатона“.

         Одмах после поменутог Путиновог наступа, у САД су почели да форсирано раде на подводним роботима који би били `испаљивани` попут торпеда. Међутим, то им унапред ограничава пречник (0,533 м) и дужину (7,6 м).   

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари