Ракетни системи С-500 пресретаће мете и изван Земљине атмосфере

ТО ЈЕ ПОСТАЛО МОГУЋЕ ЗАХВАЉУЈУЋИ МОЋНИЈИМ РАКЕТАМА И РАДАРУ СА ФАЗИРАНОМ РЕШЕТКОМ

         ЗАМЕНИК генералног директора за научни и технички развој руског војног концерна "Алмаз-Антеј" Сергеј Друзин рекао је да ракете система противваздушне одбране С-500 могу да дејствују и ван атмосфере.

         "С-500 има шири опсег циљева. Систем се може користити и за борбу против балистичких циљева свих типова. То је захтевало повећање енергетских потенцијала локационих средстава, као и прављење нових ракета које могу да раде изван атмосфере, где је аеродинамичка контрола немогућа", рекао је Друзин.

         Поред тога, он је истакао и да су локатори С-500 изграђени на бази активних фазираних решетки, у којима нема предајника, тако да сигнал генерише сама антена.

         "У њеном саставу постоје појачала релативно мале снаге, која се фазирају на посебан начин. Уместо електро-вакуумских уређаја, напона од 30 до 40 кВ, користе се уређаји напона не више од 27 В. Ово значајно поједностављује задатак и позитивно утиче на поузданост, као и на оперативну безбедност", истакао је Друзин.

         Како портал наводи, Друзин је појаснио да активне фазиране решетке обезбеђују потпуније карактеристике када је реч о снази и ширини спектра примењених сигнала.

         "Данас је технологија производње активне фазиране антенске решетке (АФАР) у предузећима концерна савладана у потпуности. Локатори су произведени и тестирају се у оквиру испитивања новог система", закључио је Друзин.

         Раније је саопштено да ће се борбене јединице за С-500 припремати у Тверској војној академији ваздушно-космичке одбране "Маршал Жуков“.

         (Спутњик)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари