ПУТИН: Русија неће изручити Сноудена, Русија не изручује борце за људска права

ПОСАВЕТОВАО РУСКИМ БИЗНИСМЕНИМА КОЈИ СУ СЕ НАШЛИ

ПОД САНКЦИЈАМА ДА ТУЖЕ САД И ЕУ

  • Униполарни модел уређења света није успео. Свет се заиста убрзано мења. Видимо колосалне геополитичке, технолошке, структурне промене. Данас је то јасно свима, чак и онима који још увек покушавају да делују у координатном систему на који су навикли. Ипак одбијају да чују нове лидере глобалног развоја, да узму у обзир алтернативне тачке гледишта
  • Како је настала украјинска криза? Кренуло је од тога што је њен председник Виктор Јанукович потписао споразум о асоцијацији са Европском унијом. А шта је потом уследило? Државни преврат, који су подржали наи амерички и европски партнери. А даље? Настао је хаос, а сада у тој земљи већ видимо грађански рат широких размера
  • Русија се уморила од одбијања Запада да са њом отвори дискусију поводом ширења NATO и инсталирања противракетне одбране. Да, уморили смо се од такве дискусије, од - никакве дискусије. Они који су извели државни преврат у Украјини не желе да разговарају са Русијом. Зато помишљамо да ће следећи корак бити: Украјина у NATO. Нас о томе никада ништа не питају
  • Путин је посебно указао: да његови односи са Бараком Обамом, упркос свему, нису покварени и да актуелна реторика и супротни приступи проблемима „не сметају сарадњи“
  • Шеф руске државе у Санкт Петербургу је поновио да Русија нема никакве везе са „проблемом Сноудена“ који је настао, како је рекао, „због непрофесионализма америчких специјалних служби“. При том је подвукао: да Русија неће изручити Едварда Сноудена јер „Русија није земља која изрућује борца за људска права“

        ПРОБЛЕМИ повезани са Украјином и Кримом настали су због отсуства поверења у савременом свету - оценио је Владимир Путин, наступивши на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

        Руски лидер је при том нагласио да је успостављање поверења у међународним односима важно и екон омско питање, па наставио:

        „Како је настала украјинска криза? Кренуло је од тога што је њен председник Виктор Јанукович потписао споразум о асоцијацији са Европском унијом. А шта је потом уследило? Државни преврат, који су подржали наи амерички и европски партнери. А даље? Настао је хаос, а сада у тој земљи већ видимо грађански рат широких размера.“

        Путин је истовремено позвао Запад да на постсовјетском протсору буде пажљив према „основама постојања тих држава“ јер ће, у супротном, настајати дестабилизација и хаос - и у политици и у економији.

        Руски лидер је оптужио Запад за снобизам и пдсуство жеље да се води дијалог са Русијом у периоду када је ЕУ радила на споразуму о асоцијацији са Украјином.

        „Доказивали смо им на бројкама да ће тај документ нанети велику штету и апсолутно цивилизовано им предлагали да дискутујемо и нађемо решење. Шта су нам одговорили? Да се то нас не тиче! Ја таквог снобизма одавно нисам видео“ - истакао је Путин.

        У наставку обраћања учесницима економског форума рекао је:

        „Русија се уморила од одбијања Запада да са њом отвори дискусију поводом ширења NATO и инсталирања противракетне одбране. Да, уморили смо се од такве дискусије, од - никакве дискусије. Они који су извели државни преврат у Украјини не желе да разговарају са Русијом. Зато помишљамо да ће следећи корак бити: Украјина у NATO. Нас о томе никада ништа не питају. Пракса током две протекле деценије је: нема никаквог дијалога, само нам говоре - то није ваша ствар, то се вас не тиче“.

        Путин је подсетио на уверавања из Вашингтона и Брисела да приближавање инфрастуктуре NATO границама Русије није уперено против његове земље, па подвукао:

        „Сутра се Украјина може наћи у NATO, а прекосутра се тамо могу појавити елементи противракетне одбране САД. Са нама о томе нико никада не разговара!“

        Додао је да би се на Криму, да се није припојио Русији, вероватно догодила и страшнија страгедија од недавне у Одеси, па закључио: „У Одеси су спалили 50 људи, а 50 је нестало без трага? Где су ти људи? И они су такође убијени!“

        Путин је своју управо завршену посету Кини назвао најплодоноснијом по потписаним споразумима.

        Одмах потом је оценио да руска економија потребне стопе раста не може обезбедити без структурних промена и посаветовао руским бизнисменима против које су САД, ЕУ и Канада увеле санкције да их туже судовима.

        Истакао је да Русија не ради на сопственој самоизолацији, али и да неће инсистирати на сарадњи са другим државама. У том контексту је за фијаско ресетовања руско-америчких односа оптужио „јендостране потезе Вашингтона“.

        Путин је открио да је зачуђен што САД  и ЕУ  Русији прете новим санкцијама и да сумња да Вашингтон на тај начин реализује своје економске интересе:

        „Говоре нам - рекао је - о неком трећем пакету санкција. Тим поводом имам питање: а у вези са чиме? Добро, није се нашим партнерима у одређеној фази украјинске кризе нешто свидело, укључујући и Крим. Увели због тога  неке санкције, а сада покушавају да нас окриве за још понешто и говоре: биће и други и трећи пакет санкција. А догађаји на Украјини су резултат деловања САД и Европе које би хтеле да Русија чисти њихову прљавштину.“

 

       Шеф руске државе у Санкт Петербургу је поновио да Русија нема никакве везе са „проблемом Сноудена“ који је настао, како је рекао, „због непрофесионализма америчких специјалних служби“. При том је подвукао: да Русија неће изручити Едварда Сноудена јер „Русија није земља која изрућује борца за људска права“.

        Путин је указао: да његови односи са Бараком Обамом, упркос свему, нису покварени и да актуелна реторика и супротни приступи проблемима „не сметају сарадњи“.

        У наставку обраћања учесницима форума оценио је да униполарни модел уређења света није успео.

        „Свет се заиста убрзано мења. Видимо колосалне геополитичке, технолошке, структурне промене. Данас је то јасно свима, чак и онима који још увек покушавају да делују у координатном систему на који су навикли“ - казао је руски председник.

        Он је нагласио да то разумеју и они који покушавају да задрже монопол, диктирају своја правила игре у политици, трговини, финансијама и да намећу своје културне стандарде и стандарде понашања.

        Економски потреси из 2008. године, истакао је Путин, демонстрирали су дубоку кризу модела развоја изграђеном на унификацији и доминирању.

        То је требало да буде озбиљна опомена да треба разумети сву разноликост света, на прави начин проценити нову реалност и сву сложеност постојећих односа, нагласио је председник РФ.

        „Међутим, уместо тога, суочили смо се са одбијањем да се чују нови лидери глобалног развоја, да се узму у обзир алтернативне тачке гледишта.

        Да се суштински, а не на речима, мењају принципи функционисања кључних међународних финансијско-економских институција у складу с променама у свету.

        Тако је запела реформа ММФ, практично нема помака у вези „Рунде из Дохе“, која треба да установи савремена правила светске трговине“ - истакао је Путин.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари