Путин: Они који су допринели отцепљењу Косова сада су закономерно добили Каталонију

ГОВОРИО НА ПЛЕНАРНОМ ЗАСЕДАЊУ РЕНОМИРАНОГ ДИСКУСИОНОГ КЛУБА „ВАЛДАЈ“

  • Руски лидер навео да Запад блокира свако зближавање Москве и Кијева јер сматра да би значило повећање моћи Русије
  • Открио је да је РФ спремна да уведе у употребу ново ненуклеарно оружје: „Буде ли морала да одговара на такве потезе других земаља, Русија ће својим Оружаним снагама обезбедити савремено високопрецизно оружје по снази блиско нуклеарном“
  • Председник РФ је такође открио да су 90-их година амерички стручњаци имали доступ свим тајним објектима руског нуклеарног арсенала. Навео је да су Американци у то време 170 пута улазили у најтајније зоне комбината који су производили за војску: „У Уралском електро-хемијском комбинату су чак били поставили свој стални посматрачки пункт. Постојала су и радна места на која су Американци долазили сваки дан - као на посао. Тамо су биле и америчке заставе“
  • „Шта је ЕУ и земљама у њеном саставу требало да онако неразумно, полазећи од текуће конјунктуре и са жељом да угоде старијем брату у Вашингтону, беспоговорно подрже отцепљење Косова, провоцирајући тиме сличне процесе у другим регионима Европе, па и у свету? А кад је Крим прогласио своју независност, па потом - у складу са резултатима свог референдума - ушао у састав Русије, то им се због нечега није свидело. А сада су ту Каталонија и Курдистан. Међутим, то ни издалека није цео списак“

        ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин рекао је на пленарном заседању дискусионог клуба „Валдај“ у Сочију да земље Запада све чешће демонстрирају свој егоизам, а притом тврде да су приврежене решавају међународних проблема.

        Притом је додатно указао: „Суочени смо са ерозијом међународних институција. Девалвирају и базни међународни споразуми и најважнији билатерални. Егоизам и играње на властитој ексклузивности самом Западу ништа добро неће донети јер је корист на рачун других у савременом свету немогућа“.

        У наставку је упозорио: „То ће само даље повећавати напетост у времену када бисмо морали да радимо на формирању стабилног светског поретка“.

        Руски лидер је навео да Запад блокира свако зближавање Москве и Кијева јер сматра да би значило повећање моћи Русије.

        Путин је присутнима у клубу „Валдај“ рекао и да се Русија „поравнала са Сједињеним Државама по броју ракета малог и средњег домета“ и поручио Вашингтону:

        „Русија ће моментално и симетрично одговорити ако САД иступе из споразума о тим ракетама. Подозревамо да САД крше најмање три члана тог споразума“.

        У наставку је открио да је РФ спремна да уведе у употребу ново ненуклеарно оружје:

        „Буде ли морала да одговара на такве потезе других земаља, Русија ће својим Оружаним снагама обезбедити савремено високопрецизно оружје по снази блиско нуклеарном“.

        У овом контексту је поводом ућесталих вежби снага НАТО уз западне границе Русије рекао: "Нека они тренирају Нас то не брине. Све је под контролом!"

 

       Председник РФ је такође открио да су 90-их година амерички стручњаци имали доступ свим тајним објектима руског нуклеарног арсенала. Навео је да су Американци у то време 170 пута улазили у најтајније зоне комбината који су производили за војску:

        „У Уралском електро-хемијском комбинату Американци су чак били стој стални посматрачки пункт. Постојала су и радна места на која су Американци долазили сваки дан - као на посао. Тамо су биле и америчке заставе“.

         Додао је да је једна од највећих грешака Русије протеклих година била што је превише веровала Сједињеним Државама.

        Одговарајући на једно од питања, Путин је оценио да је руска револуција из 1917-те имала и негативне и позитивне последице и да су међусобно „тесно преплетене“. У том контексту је упозорио:

        „Данас се милиони људи осећају прикраћеним и сматрају да се према њима поступа неправедно, а то то води радикализацији у друштву. Међутим, поред револуционарног - увек постоји и еволутивни пут“.

        Последње санкције Сједињених Држава против Русије - указао је Путин - усмерене су на истискивање РФ са европског тржишта енергената и присиљавање Европе да купује скупљи амерички течни гас.

        Руски лидер је посебно упозорио да је подршка коју су европске земље пружале и пружају разбијању целих држава и отцепљењу Косова породила и данашњу ситуацију са Каталонијом:

        „У случају Каталоније присуствујемо осуђивању присталица њене независности и из врха Европске уније и из целог низа европских држава. Само: о томе је требало раније размишљати. Шта, зар нико није знао да у Европи постоје вековне противречности које могу испливати? Па, знали су, зар не? Упркос томе је Европа фактички поздравила распад низа држава на нашем континенту, не кријући да се томе радује“.

        У наставку је на исту тему рекао:

        „А шта им је требало да онако неразумно, полазећи од текуће конјунктуре и са жељом да угоде старијем брату у Вашингтону, беспоговорно подрже отцепљење Косова, провоцирајући тиме сличне процесе у другим регионима Европе, па и у свету? А кад је Крим прогласио своју независност, па потом - у складу са резултатима свог референдума - ушао у састав Русије, то им се због нечега није свидело. А сада су ту Каталонија и Курдистан. Међутим, то ни издалека није цео списак. И, шта сада се се ради, како се према томе поставити?“

        Председник РФ је поново указао да за неке (на Западу) постоје „исправни борци за независност и слободу и сепаратисти који се не могу за своја права борити чак ни демократским средствима“.

        Путин је изразио очекивање да ће терористи бити дотучени у Сирији наредних месеци.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари