Путин Козирева назвао министром без главе и објавио да неће Украјини дозволити покољ Руса у Донбасу

ИСПРИЧАО ДА ЈЕ КОЗИРЕВ РИЧАРДУ НИКСОНУ РЕКАО ДА РУСИЈА НЕМА НАЦИОНАЛНЕ ИНТЕРЕСЕ

  • Нагласио: „Русија неће дозволити да у Донбасу дође до етничких чистки југословенског типа које су се догађале при попустивости мировних снага”

        ВЛАДИМИР Путин подвргао је критици позицију бившег министра иностраних послова Русије Андреја Козрева.

        Приликом наступа пред учесницима пленарне дебате у дискусионом клубу „Валдај“ у Сочију - говорећи о националним интересима своје земље - руски лидер је подсетио на својевремени разговор Козирева са бившим америчким председником Никсоном:

        „Козирев је 37-ом председнику САД рекао да Русија нема националне интересе и да се придржава само општељудских. Никсон је на ово замахао главом. То је потврда Никсон има главу. А да је господин Козирев, на жалост, нема. Тачније, има лобању, али нема главу као главу“.

        Козирев је био шеф руске дипломатије од октобра 1990-те до јануара 1996-те.

        Путин је упозорио, иначе, да би затварање граница Русије са донбаским републикама довело до ситуације сличне оној у Сребреници.

        Према његовим речима, уколико би се донела таква одлука уследило би крвопролиће, што Русија никад не би дозволила, пренела је из Сочија руска државна новинска агенција ТАСС:

        „Док год политичка питања остају нерешена, ове територије не уживају посебан статус и закон о амнестији не постоји, одлука да се затворе границе између Русије и непризнатих република довешће до ситуације сличне оној која је била у Сребреници. Дошло би до крвопролића. Не можемо дозволити да се то догоди. Русија неће дозволити да у Донбасу дође до етничких чистки југословенског типа које су се догађале при попустивости мировних снага”.

        Таква трагедија би била могућа и у Донбасу ако би дошло до блокирања границе између Донбаса и Русије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари