У Русији донет закон о „физичким лицима страним агентима“

ТО СУ ОНИ КОЈИ РАДЕ ЗА МЕДИЈЕ ИЛИ НВО КОЈЕ ЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ РФ ПРОГЛАСИЛО ЗА СТРАНЕ АГЕНТЕ

* Портпаролка Стејт департмана Морган Ортагус оценила је да руски закон о страним агентима може бити искоришћен за „гушење независних гласова“

* Русија и не крије да је свој нови закон донела у доброј мери са намером да се више „амерички гласови“ не могу продавати за „независне гласове“

______________________________________________________________________

        ОБА дома руског парламента – и Државна Дума и Савет Федерације – усвојила су закон о „физичким лицима страним агентима“.

        У законском тексту, који ће ступити на снагу чим га потпише шеф државе Владимир Путин, прецизира се да је `страни агент` онај ко дистрибуира „материјале медија или НВО које је Министарство правде РФ прогласило за стране агенте“.

        Такође: онај ко добија новац или имовину од правних лица у Русији која се „финансирају из иностраних извора“.

        Регистар правних и физичких лица страних агената води Министарство правде Руске Федерације.

        Како се и могло очекивати, Стејт департман САД одмах се огласио и саопштио да је забринут због руског закона о физичким лицима страним агентима.

        Како и не би био, велика већина оних који ће бити проглашени за стране агенте раде за америчке НВО и медије који су проглашени страним агентима. И, сви се – видљивво или невидљиво - напајају новцем Сједињених Држава.

        Портпаролка Стејт департмана Морган Ортагус оценила је да руски закон о страним агентима може бити искоришћен за „гушење независних гласова“.

        Русија је свој нови закон и донела у доброј мери са намером да се више „амерички гласови“ не могу продавати за „независне гласове“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари