Русија објавила да ће без америчког новца направити космички брод за лет до Месеца

ВЕЋ ПОСТОЈЕ БОГАТАШИ КОЈИ СУ СПРЕМНИ ДА РУСИМА ЗА ЛЕТ ДО МЕСЕЦА ПЛАТЕ ПО 120 МИЛИОНА ДОЛАРА

* Модификованом броду „Союз“  ће бити потребни јачи погонски блок, `звездани сензори`, додатни мотори нови систем напајања струјом и нови систем везе и термозаштита која ће му омогућити да се враћа на Земљу такозваном другом космичком брзином (11,2 километра у секунди)

 ______________________________________________________________________________      

         РУСИЈА је објавила да ће модификацију свог космичког брода „Союз“ за лет до Месеца направити сама, без америчке финансијске помоћи.

         Ово значи да Русија – иако је америчка свемирска агенција била спремна да уложи у пројекат солидан новац – не прихвара „пружену финансијску руку НАСА“.

         Америчка агенција је претходних дана замолила руски

"Роскосмос" да направи лунарну верзију „Союза“ да би играо улогу „резервног космичког транспортног система“ за летове на Месец.

         Модификованом броду ће бити потребни јачи погонски блок, нови систем напајања струјом, нови систем везе и термозаштита која ће му омогућити да се враћа на Земљу такозваном другом космичком брзином (11,2 километра у секунди).

         Броду ће бити потребни и `звездани сензори`, додатни мотори и коморе за кисеоник.

         Бивши шеф руске ракетне компаније „Енергија“ – Владимир Солнцев – изјавио је да ће за овакву модернизацију бити потребно 500 милиона долара. Истовремено је открио да би се брод могао користити за „космички туризам“ који би доносио немали новац.

         Према његовим речима, „Енергији“ се већ обратило неколико заинтересованих спремних да за лет до Месеца, са `кругом` око њега, плате по 120 милиона долара.

         Директор "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин рекао је да Русија ради и на новом космичком броду „Федерација“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари