Кончаловски: Хрушчовљев удар на Стаљина био је несрећна и лоша одлука

СМАТРА ДА ХРУШЧОВ НИЈЕ БИО НИ ДОВОЉНО ПАМЕТАН ИАКО ЈЕ БИО ПАМЕТНИЈИ ОД ЈЕЉЦИНА

* Додатно објаснио: „У 1980-им годинама су се (припадници врхушке СССР) потпуно продали Американцима. Говорим о водећим владиним званичницима. Сви су били проамерички настројени, мрзили су идеологију и желели су да легализују своје богатство како би га пренели деци. Мислим да је то разлог распада Совјетског Савеза“

* На филмски фестивал у Венецији дошао са новим филмом „Драги другови“, где је још упозорио: „Апсолутна слобода не ствара ништа осим зоолошког врта. У том смислу, верујем да је оскудица  неопходна да би човек био човеком. Када је прехладно или превруће, човек губи своје људске особине. У свему треба да постоји дефицит, укључујући слободу“

____________________________________________________________________

       ДЕМОНТИРАЊЕ култа Стаљинове личности било је врло несрећна одлука Никите Хрушчова, рекао је славни руски филмски режисер Андреј Кончаловски.

       Он је на фестивал у Венецији дошао са својим новим филмом-драмом „Драги другови“ у којем се говори о гушењу радничких протеста у Новочеркаску 1962. године.

       „Мислим да су многи комунисти остали огорчени након 20. конгреса КПСС и заиста мислим да је дестаљинизација била лоша одлука Хрушчова. Слажем се са Мао Цедуном који је рекао: „Хрушчов је идиот, издао је комунизам“. У Кини је су његови порттрети (Маови) још увек на зидовима, а Кинези граде друштво на основу његових идеја. Стога мислим да је то била једна од примитивних одлука Хрушчова, који је био прави сељак. Није био баш паметна особа. Можда нешто паметнији од Јељцина, извините“.

       Говорећи о времену `отопљавања` у Совјетском савезу, Кончаловски је – иако је тада добио прилику за своје прве филмове – упозорио да и  „слобода увек мора имати границу“:

       „Апсолутна слобода не ствара ништа осим зоолошког врта. У том смислу, верујем да је оскудица  неопходна да би човек био човеком. Када је прехладно или превруће, човек губи своје људске особине. У свему треба да постоји дефицит, укључујући слободу“.

Андреј Кончаловски

       По његовом мишљењу, до момента Стаљинове смрти највише партијске вође постале су буржоазија и пре настојале да, прфе свега, избегну нову чистку:

       „У Стаљиново време није било могуће да партијски функционер избегне погубљење ако је почео да прима мито и зарађује новац на страни. Зато су партијске вође желеле слободу да своју моћ претворе у материјална блага. Жеља да остане на сигурном гурнула је Хрушчова на дестаљинизацију. То је постајало све јаче под Брежњевом и Андроповом. А у 1980-им годинама су се (припадници врхушке) потпуно продали Американцима. Говорим о водећим владиним званичницима. Сви су били проамерички настројени, мрзили су идеологију и желели су да легализују своје богатство како би га пренели својој деци. Мислим да је то разлог распада Совјетског Савеза“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари