Трамп: Немачка је под потпуном контролом Русије, а ми је штитимо од Русије

ШТАЈНМАЈЕР: ЕУ СЕ МОРА ПОМИРИТИ СА РУСИЈОМ И ОЈАЧАТИ ЕВРОПСКИ СЕГМЕНТ NATO

* После доручка сда Јенсом Столтенбергом рекао: „Немачка плаћа милијарде долара годишње Русији, а ми је штитимо од Русије. Они чак граде гасовод да би нове милијарде долара плаћали Русији. То је апсолутно неприхватљиво“

* Председнику САД није било испод нивоа ни да укаже да је бивши немачки канцелар Герхард Шредер члан управе Газпрома. Чак је и да дода: „То Немачка није смела да дозволи. Русија потпуно контролише Немачку. Реците: да ли је то прихватљиво?!“

         ПРЕДСЕДНИК Немачке Франк-Валтер Штајнмајер позвао је уочи отварања самита NATO у Бриселу (11. и 12. јула) земље Европске уније да брину о безбедности Европе и да се помире са Русијом.

         Нагласио је да га брине садашња отуђеност која постоји између Запада и Москве и изразио наду да, за почетак, макар неће више бити продубљивања противреја и заоштравања у односима.

         Штајнмајер је оценио да се безбедносна ситуација у евриопи изменила због промена у односима Сједињених Држава и Европе.

         У интервјуу листу Neue Osnabrucker Zeitung, немачки председник је упозорио да се промене на страни Вашингтона не тичу само спољне и царинске политике већ и гледања на заједничку безбедност. Зато је апеловао на земље ЕУ да се побрину за „јачање европског сегмента NATO“.

         Реагујући и на ово, Доналд Трамп је рекао да је Немачка "под потпуном контролом" Русије и да је заробљеник Русије због пројекта гасовода Северни ток-2.

         Амерички председник је за време доручка са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом негодовао указујући да САД штите Немачку а да она закључује енергетске договоре с Русијом.

         Гасовод Северни ток-2 удвостручиће количину гаса коју Русија директно испоручује Немачкој, заобилазећи транзитне земље попут Украјине. САД и неке чланице ЕУ противе се пројекту гасовода.

         "Ми треба да вас штитимо од Руса а ви правите договоре с Русијом", поново је Трамп поручио Ангели Меркел, Штајнмајеру и осталима у Берлину.

         Па навео: „Немачка плаћа милијарде долара годишње Русији, а ми је штитимо од Русије. Они чак граде гасовод да би нове милијарде долара плаћали Русији. То је апсолутно неприхватљиво“.

         Трампу није било испод нивоа ни да укаже да је бивши немачки канцелар Герхард Шредер члан управе Газпрома. Чак је и додао:

         „То Немачка није смела да дозволи. Русија потпуно контролише Немачку. Реците: да ли је то прихватљиво?!“

         Завршни Трампов акорд звучао је овако:

         „Немачка плаћа у NATO тек нешто преко 1 одсто свог БДП, а ми у алијансу уливао огроман новац. Ствари тако стоје много година и ни један председник САД није ништа чинио да се то промени. Сматрам да је то веома неправедно према америчким пореским обвезницима, поготово што је Немачка богата земља“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари