Заев нема двотрећинску већину у парламенту, али креће у уставне промене

ПОКУШАВА ДА „СЕВЕРНУ МАКЕДОНИЈУ“ ПРОГУРА У ПАКЕТУ СА ЕВРОПСКОМ УНИЈОМ И НАТО

* Портпарол владе Миле БОШЊАКОВСКИ – уместо да одговори на питање да ли је обезбеђена подршка бар дела посланика ВМРО-ДПМНЕ – демагошки рекао. „Очекујемо да ће посланици следити глас народа, оно што су грађани одлучили 30. септембра, оно што ми данас почињемо као процес је стратешки интерес Македоније – чланство у ЕУ И НАТО

__________________________________________________________________________

         ВЛАДА Македоније усвојила је данас поподне на ванредној седници предлог за измену Устава ради промене имена државе у "Северна Македонија", на шта се обавезала споразумом с Владом Грчке.

         На конференцији за новинаре портпарол македонске владе Миле Бошњаковски је рекао да ће предлог за приступање уставним променама са смерницама одмах бити достављен парламенту и да у Влади очекују да ће посланици сутра почети са разматрањем и донети одлуку о приступању променама Устава.

         "Сада сви посланици, без обзира којој партији припадају, имају историјску дужност и обавезу пред грађанима да обезбеде пут Македоније ка стабилности, безбедности и економском просперитету. То је пут ка ЕУ и ка НАТО, који води преко договора Македоније и Грчке", истакао је он.

         Према његовим речима, од посланика се "очекује одлука у том правцу као израз поштовања воље грађана који су гласали на референдуму, као и воље око 80 одсто грађана који се у континуитету изјашњавају да одобравају чланство у ЕУ и НАТО".

         На питање да ли је обезбеђена подршка опозиционих посланика ВМРО ДПМНЕ за потребну двотрећинску већину, Бошњаковски је избегао да одговори, рекавши да влада очекује да ће посланици следити глас народа, који се, у великој већини изјашњава за чланство у ЕУ и НАТО.

         "Очекујемо да ће посланици следити глас народа, оно што су грађани одлучили 30. септембра, оно што ми данас почињемо као процес је стратешки интерес Македоније – чланство у ЕУ И НАТО", рекао је портпарол македонске владе.

         Бошњаковски је објаснио да су предвиђена четири уставна амандмана, којима ће испред имена државе Македонија бити додата географска одредница "северна", бити измењена преамбула и ојачане гаранције за неповредивост границе и територијални интегритет, као и брига за Македонце у дијаспори.

         Да би у Собрању изгласала уставне промене, владајућим странкама, СДСМ и ДУИ, потребна је двотрећинска већина од 80 гласова, што значи да им је потребна подршка најмање девет посланика опозиционе коалиције ВМРО-ДПМНЕ.

         Премијер Зоран Заев је, у данас објављеном интервју за грчки "Еуроњуз", рекао да Македонији нису потребни избори, и да су у току консултације са посланицима око подршке уставним изменама.

         Заев је раније најавио ванредне парламентарне изборе до краја новембра, уколико не обезбеди довољну подршку посланика за измену Устава.

         Договором са Грчком о решавању скоро тродеценијског спора око имена, предвиђено ја да Македонија до краја године усвоји уставне измене којима ће гарантовати промену имена у Северна Македонија, као и грчко признавање македонског идентитета, језика, културе.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари