Заев форсира уставне промене, али га чека само неизбежни удар у – зид ВМРО-ДПМНЕ

ГЛАВНИ `АМЕРИКАНАЦ` У СКОПЉУ ЖУРИ ЈЕР ЖЕЛИ ИЗБОРЕ ДОК ЈОШ НИЈЕ ПОГУБИО СВЕ ПОЗИЦИЈЕ

* У уставне амандмане уградио и гаранцију, коју му је изнудила Грчка, да се ни на који начин неће мешати у њене унутрашње ствари

_____________________________________________________________________________

         АМЕРИЧКИ македонски премијер Зоран Заев објавио је на друштвеним мрежама пост „Време је!” којим је позвао посланике да преузму „историјску дужност” по питању стратешких приоритета земље, односно пријема у ЕУ и НАТО.

         По инструкцијама из брисела и Вашингтона, а у складу са смешним лукавствима уграђеним у њихову подршку његовом пропалом референдуму о промени имена земље у „Република Северна Македонија“, поручио им је преко Фејсбука:

         „Сви посланици имају историјску дужност пред грађанима да обезбеде пут Македоније ка стабилности и привредном напретку. То је пут ка НАТО и ЕУ, који води преко Преспанског споразума”.

         Предлог македонске владе о покретању измена Устава Македоније стигао је у Собрање на разматрање пре доношења одлуке о отпочињању процедуре уставних измена.

         Шеф марионетске владе у Скопљу жури иако зна да да га чека „зид ВМПРО-ДПМНЕ“ која неће подржати никакву „Северну Македонију“ нити гаранције дате Атини. Жури јер жели да превремени избори – које ће морати да распише чим се формално покаже да у Собрању нема две трећине посланика за мењање устава – буду што пре јер је и референдум показа да ни он ни његов курс немају подршку међу етничким Македонцима.

         Влада Заева је, иначе, предложила да се придев „северна” уврсти у назив Република Македонија у тексту Устава, тако да ново име земље буде „Република Северна Македонија”.

         Предложила је и измене у уводном делу Устава, у складу с Преспанским споразумом постигнутим између Атине и Скопља, уз измене два члана Устава.

         Портпарол Владе Миле Бошњаковски открио је да је Влада предложила и измене које јачају „пограничне гаранције” у члану 3 Устава, а који је већ измењен 1992.

         „Нови предлог заговара поштовање суверенитета, територијалног интегритета и политичке независности суседних земаља, чиме се јачају гаранције постојећих граница и изјављује да Македонија нема територијалних амбиција. То значи заштиту територијалног интегритета Републике Македоније и суседних држава”, појаснио је Бошњаковски.

         Влада предлаже, навео је, и измену Члана 49 о македонској дијаспори, који је такође мењан 1992, а у складу с тим амандманом „Македонија се стара о културним, економским и социјалним правима представника македонског народа и свих својих држављана у иностранству, не мешајући се у суверена права других држава и њихова унутрашња питања ни у ком облику и ни из ког разлога”.

         За изгласавање уставних промена владајућој већини коју чине СДСМ и ДУИ потребна је двотрећинска већина од 80 гласова, а то значи да је неопходна подршка девет посланика опозиционе ВМРО-ДПМНЕ.

         Из ове странке, међутим, поручују да премијер Зоран Заев нема легитимитет да мења идентитет, историју, културу и традицију Македоније.

         „И поред нерегуларности, заплашивања, поткупљивања грађани су (на референдуму) рекли НЕ”, наводи се у саопштењу ВМРО-ДПМНЕ.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари