Вилијамсон: Русија није претња само Британији и Европи, него и многима у свету

РУСОФОБ КОЈИ НЕ ЗНА ДА ЛИ ЈЕ ОЖЕЊЕН ЈАПАНКОМ ИЛИ КИНЕСКИЊОМ `ИСТАКАО` СЕ У АТЛАНТСКОМ САВЕТУ

* Гевин Вилијамсон у Вашингтону осумњичио Русију да се служи „тајним операцијама, методима сајбер-ратовања, политичким диверзијама и демонстрацијом војне силе“. Као да се његова земља не служи управо свим тим, додао је да је побројано „само део ширег модела малигног понашања“

___________________________________________________________________________________

         БРИТАНСКИ министар одбране Гевин Вилијансон досад се више пута оклизнуо поводом Русије, али сматра, по свему судећи, да му није било доста.

         Наступивши на семинару Атлантског савета у Вашингтону, устврдио је да Русија не прети само Великој Британији, него и Европи и „многим другим земљама света“:

         „Када смо 2015-те анализрали ситуацију у свету, саопштиули смо да сматрамо да је Русија нарастајућа претња, али тада нисмо били стопроцентно сигурни како ће се ствари даље развијати. Међутим, искуство које смо отада до данас стекли – показује да Русија није опасност по нас и континенталну Европу већ и за многе друге у свету“.

         Британски министар није ппропустио прилику ни да каже да Москва „користи цео арсенал подршке својим геоолитичким интересима“. Учинио је то у овом контексту:

         „Сведоци смо нарастајуће конкуренције међу државама. Иран спонзорише терористе, а Северна Кореја се домогла нуклеарног оружја. Не смемо губити из вида Кину која даље јача и Русију која у свом интересу користи сва оружја којима располаже“.

         Вилијамсон је осумњичио Русију и да се служи „тајним операцијама, методима сајбер-ратовања, политичким диверзијама и демонстрацијом војне силе“.

         Као да се његова земља не служи управо свим тим, додао је да је побројано „само део ширег модела малигног понашања“.

         Британски министар је у Атлантском савету оптужио Русију – алудирајући на „инциденте у Солзберију и Ејмсберију“ – да је Москва први пут од Другог светског рата посегнула и за хемијским оружјем. Потом је закључио:

         „Претње постају све разноврсније. Државе преузимају тактику деловања терориста, а сами терористи су дошли у посед савежременог наоружања. Губи се граница између мира и конфликта. Ступили смо у нову еру међусобно повезаних преетњи“.

         Све ово је мудро изговорио човек који није сигуран да ли је већ девет година у браку са Кинескињом или Јапанком.

         Министар чија је русофобија чак и у самој Британији постала предмет подсмевања.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари